Notícies - 23/01/2017
Jordi Merino: ‘Només anirem al mundial i a l’europeu de raquetes de neu si representem Catalunya’
El president de la FEEC, Jordi Merino, alerta que la participació està en perill per una decisió unilateral de la federació internacional (WSSF)
Després d’una dècada de participació ininterrompuda en les competicions internacionals de raquetes de neu, perilla la presència de la selecció catalana en les pròximes edicions de l’europeu i el mundial. El motiu és que la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) ha rebut un correu electrònic de la federació internacional d’aquesta modalitat esportiva (WSSF) on es detalla que, a partir d’ara, els corredors catalans han de representar l’Estat espanyol. La WSSF ho justifica per la seva intenció d’esdevenir membre de Sport Accord, una entitat que engloba tots els esports, tant els olímpics com els no olímpics, però que obliga a tots els esportistes a competir sota el paraigua d’un únic Comitè Olímpic per estat. El president de la FEEC, Jordi Merino, creu que la decisió “no s’ajusta a la legalitat” i està treballant per fer valer els drets de la federació catalana com a membre reconegut, a tots els efectes, per l’organització mundial. En qualsevol cas, però, ja ha alertat que només existeix una possibilitat: “Només anirem a aquestes competicions si és a representar Catalunya. Tenim claríssim que, si es manté aquesta imposició, no representarem Espanya.”.
“L’única notificació que tenim és un correu electrònic on la federació internacional ens comunica que, a partir d’aquest any, hem de representar el país que consti als nostres passaports i que tingui un Comitè Olímpic reconegut. Aquesta decisió ni s’ha debatut ni s’ha aprovat per majoria en cap de les dues últimes assemblees, ni tampoc ha sortit el tema en cap reunió de l’executiu”, prossegueix el president de la FEEC, que veu absurd el fet d’intentar ingressar a Sport Accord d’una manera tan precipitada i unilateral: “Han canviat els Estatuts per començar la casa per la teulada. Sport Accord exigeix a les federacions que en volen ser membres que estiguin reconegudes pels comitès de 25 països. En aquests moments, només consten tres membres nacionals a la WSSF, al marge de nosaltres: el Japó, Suïssa i Eslovàquia. La resta són empreses privades, tal com es detalla en la seva pàgina web“, assegura. Merino té clar que un veto d’aquesta magnitud ha de ser aprovat per majoria a l’assemblea i està a l’espera de rebre més documentació per part de la federació internacional abans d’emprendre el següent pas, que ha de ser el de demanar explicacions durant la pròxima sessió assembleària, que tindrà lloc a l’Estat de Nova York tot coincidint amb el pròxim Campionat del Món.
La llunyania de la WSSF és clau
L’europeu havia de tenir lloc aquest cap de setmana a Itàlia però s’ha ajornat fins al 5 de febrer per l’absència de neu natural detectada fa uns dies a Val Comelico. En qualsevol cas, la incertesa actual fa poc probable que Catalunya hi pugui participar, i encara menys al mundial de Saranac Lake (Nova York), programat pel 25 de febrer, per la despesa que suposaria comprar els bitllets amb tan poca anticipació. “Un altre problema és que la presidenta de la WSSF és al Canadà. Si fos a Europa, ja m’hauria reunit amb ella”, comenta Merino, que ja té assumit que ell sí que viatjarà als Estats Units per “assistir a l’assemblea” i fer valer els drets de Catalunya. “Els nostres esportistes són l’elit de les raquetes de neu i la federació internacional també hi perd esportivament”, afegeix, no sense lamentar que la bona preparació de la selecció catalana pugui quedar limitada a la Caspolada de l’11 i 12 de febrer: “Ja sóc veterà i poder competir en un mundial als Estats Units són oportunitats que passen molt pocs cops a la vida”, comenta Just Sociats, que, al marge de seleccionador català, es manté en actiu com a corredor.
Sense constància d’ingerència espanyola
Fa uns mesos, La Vanguardia va fer públic un informe del Ministeri d’Exteriors espanyol on, al marge d’altres accions d’internacionalització del poble català, s’alertava sobre la participació de la selecció de raquetes de neu al mundial de la Llombardia 2016: “La delegació catalana que va participar en el campionat va desfilar durant la cerimònia inicial, amb bandera i cartell identificatiu diferent de la delegació espanyola“, criticava el text, de la mateixa manera que denunciava l'”àmplia” cobertura que li va donar la delegació de la Generalitat a Roma a l’esdeveniment a través de Twitter. Merino reconeix que, en un primer moment, i vist aquest antecedent, va pensar que tot plegat podria ser provocat per una ingerència espanyola. Després de parlar amb la federació espanyola (FEDME), però, ho ha descartat: “M’han assegurat que no els interessa ser membres de la WSSF, de la mateixa manera que no ho són França o Andorra, perquè hi ha massa empreses privades que en són membre”. Sigui responsabilitat d’uns o dels altres, és evident que la independència continua sent l’única via per assegurar la participació catalana a tot arreu, ja que la confusió entre realitat política i Estat cada vegada és més majoritària entre totes les federacions internacionals, influïdes per la contundència de la Carta Olímpica a l’hora de referir-se a aquesta qüestió.