Una tendència que s’observava en els darrers anys, i que els protocols aplicats per la COVID-19 van accentuar, és que la muntanya estava patint una sobre freqüentació. Els gestors dels espais naturals treballen diàriament per reduir al màxim l’impacte de la sobrefreqüentació dels espais, i com usuaris d’aquests espais, creiem que tenim el deure d’aportar el nostre gra de sorra amb aquest segell de sostenibilitat.
El segell es fonamenta en el Codi de Bones Pràctiques (CBP) que es va redactar l’any 2017 per un grup de treball multidisciplinari en què va participar l’administració i diferents actors del territori, entre ells la FEEC. El CBP té com a objectiu mitigar el màxim els impactes ambientals a la muntanya provocats principalment per les curses a la muntanya i incrementar la qualitat dels esdeveniments organitzats. Us recomanem la seva lectura aquí.
El SEGELL VERD-FEEC pretén ser una eina d’assessorament i aprenentatge efectiva que ajudi les organitzacions a avançar cap a una pràctica més conscient i respectuosa en el medi natural, impulsant activitats de muntanya que tinguin un mínim impacte ambiental i que, alhora, promoguin la sostenibilitat.
Gràcies a la col·laboració del DTER (Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica) el distintiu compta amb la figura de l’àrbitre ambiental. Aquesta persona experta serà una peça clau per avaluar les activitats i el nivell de sostenibilitat que ofereix cada projecte. L’objectiu és proporcionar assessorament i garantir una valoració rigorosa i objectiva en cada cas.
Cal remarcar que el segell només té en compte aspectes mediambientals i els valors del territori. Es dona per suposat que qualsevol organització o entitat que sol·liciti aquest distintiu ha tingut en compte els aspectes de seguretat i compleix amb els reglaments i normatives esportives.
Podeu consultar tots els detalls del procediment en la Normativa del Segell Verd – FEEC.