Els espais naturals són llocs atractius per a la pràctica d’activitats esportives i de lleure. En els darrers anys s’ha observat la tendència d’un increment constant de visitants que va culminar a l’estiu del 2020 amb l’alliberament de les limitacions de mobilitat imposades per la pandèmia.
Així com no existeix el risc zero, no existeix l’impacte zero. La massificació concentrada en punts concrets i en moments puntuals tenen impactes molt negatius sobre el medi natural. La pressió de l’afluència de visitants al medi natural repercuteix directament sobre la pèrdua dels valors naturals que els fan singulars. Alguns dels impactes més destacats són la pèrdua de biodiversitat, pèrdua de la qualitat ambiental, la degradació del sòl o la mateixa tranquil·litat en l’entorn. És important mencionar que com més gran és la pressió, menys resiliència tenen els espais per recuperar-se dels impactes. Endemés, alguns dels espais més freqüentats, són alhora els espais més fràgils i en molts d’ells s’hi estan destintant molts esforços per evitar la seva desaparició. És responsabilitat de tots conèixer la natura i d’anar amb respecte.
Pots consultar també el web d’Espais Naturals on trobaràs informació dels diferents espais protegits del país.
Cal recordar que tots els parcs naturals tenen la seva normativa d’accés motoritzat, així com altres regulacions, que es poden consultar a través de les seves webs i que a l’estiu els accessos als espais naturals es poden veure modificats en cas d’activació del nivell 3 del Pla Alfa per risc d’incendis: Aquí
AVÍS: Aquest mapa pretén ser una eina pels excursionistes i visitants on es recullen el màxim de llocs regulats, però NO INCLOU EL 100% de les regulacions del territori català. Si coneixes algun espai natural amb regulació de vehicles motoritzats i que no surt al mapa, agrairíem que ens ho feu arribar a l’adreça area.natura@feec.cat i entre tots fer-lo el més complet possible.