Fem muntanya
Inclusió
La Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya sempre ha estat un espai obert, sensible, solidari i compromès amb el territori i amb les entitats que s’hi adhereixen al llarg de la seva història. Els socis de les entitats han donat forma a la història de l’excursionisme, l’alpinisme i les diferents disciplines que han anat sorgint en el temps.
La inclusió en les pràctiques esportives de muntanya vetlla per crear un entorn on les persones de tots els orígens, habilitats i identitats se sentin acollides, acceptades i capaces de participar plenament en totes les activitats.
Això, implica eliminar barreres i promoure la igualtat d’oportunitats per a tothom per participar en activitats a l’aire lliure com ara el senderisme, l’escalada, l’esquí, l’alpinisme i altres esports de muntanya.
L’Àrea d’Inclusió va néixer per acompanyar les entitats de la federació en aquest camí, basant-se en diversos aspectes clau:
- Accessibilitat: Garantir que les activitats, instal·lacions i equipaments esportius de muntanya siguin accessibles a persones amb discapacitat o capacitats físiques diferents. Això pot implicar proporcionar equipament adaptatiu, modificar rutes o senders i crear instal·lacions que acullin una àmplia gamma de participants.
- Educació i Sensibilització: Promoure la consciència i la comprensió de la diversitat, la inclusió i els reptes als quals s’enfronten els grups marginats. Això inclou oferir educació sobre diferents cultures, perspectives i identitats, així com incentivar un entorn que fomenta l’aprenentatge i el respecte.
- Representació: esforçar-se per la representació i la diversitat dins d’organitzacions esportives de muntanya, clubs i càrrecs de lideratge. En comptar amb un ventall divers d’individus implicats en els processos de presa de decisions, ajuda a garantir que es considerin diferents veus i perspectives.
- Seguretat i suport: prioritzant la seguretat i el benestar de tots els participants, independentment de la seva formació o habilitat. Implementar mesures de seguretat inclusives, oferir una formació adequada i fomentar un entorn de suport on tothom se senti valorat i respectat, són components essencials de la inclusió en les pràctiques esportives de muntanya.
L’objectiu és no haver d’adoptar la inclusió en les pràctiques esportives de muntanya sinó ser inclusius, per garantir que les persones de diferents orígens, col·lectius i capacitats puguin experimentar l’alegria, els reptes i les recompenses de les activitats a l’aire lliure, contribuint alhora a una comunitat esportiva de muntanya més equitativa i acollidora.
Normativa Comitè d’Inclusió
Aprovat en Junta el 9 de maig de 2024 | Descarregar |