L’Agrupació Excursionista de l’Urgell, entitat que en aquell moment agrupava els excursionistes d’Agramunt, Anglesola, Bellpuig, Castellerà, Ivars, La Fuliola, Tornabous, Verdú I Tàrrega. L’actual AEU, fou creada el juliol de 1980 com a continuació d’un llarg seguit d’entitats excursionistes que han mantingut viu l’excursionisme a Tàrrega i aquell any va ser l’encarregada de l’Aplec durant els dies 11, 12 i 13 de setembre de 1981 al Montsec de Rúbies, a la Font del Sòl Sitó, un lloc d’acampada amb els espadats de la vessant sud del Montsec com a teló de fons, en el terme de Vilanova de Meià.
Uns 600 excursionistes participaren en aquesta trobada, en representacions de les comarques del Nord de Catalunya, de les liles, del País Valencia i del Principat. I què com a fet anecdòtic va ser la presencia del delegat comarcal de radioaficionats de Tàrrega que va poder donar noticia de tot el que es feia aquells dies.
Divendres 11, va ser el dia de la recepció i inscripció, a cada assistent li fou lliurat el programa, amb la informació del Montsec de Rúbies i tot el programa d’activitats de l’aplec. Al migdia es va donar la benvinguda sota una gran bandera, i tot seguit fou inaugurat un racó on tothom podia escriure i també les parades de llibres I publicacions de les entitats participants. Aquell mateix dia s’efectuaren dues excursions: una a la Pedrera de Meià, d’un interès paleontològic excepcional, i una altra a l’ermita de Santa Maria de Meià i a Vilanova de Meià; tant els participants en una com els de l’altra foren acompanyats per guies, que donaren explicacions sobre la historia I geografia de la zona.
També es va presenciar a la tarda una exhibició de vol lliure a càrrec del Delta Club Lleida, Falcon’s Club i Estel Club Reus. Després de sopar, foren projectades dues pel·lícules per Joan Créixams i Lluís Belvis, una d’escalada i l’altra d’esquí.
Dissabte 12, es van organitzar tres sortides: una d’escalada, amb ascensió per la Via «Tàrrega» de la Roca de les Arcs; una d’espeleologia, amb el descens al Querant Nou de Meià; I una tercera excursió que, pel Pas de les Eugues, pujà a la Roca Alta, des d’on es veia un gran panorama, tant del Pirineu com de la Catalunya central, amb la conca de Meià a primer terme.També, hi va haver altres activitats en el mateix lloc de l’acampada i al migdia es va fer la tradicional assemblea dels delegats d’entitats participants, en la que es decidí de redactar una nota, perquè es llegís a l’ermita de Sant Eloi de Tàrrega, dia en què s’hi celebra el seu aplec. Després de dinar, els «Cantaires de la U.E.C.» van delectar amb un concert de cançons muntanyenques. Tot seguit, l’Esbart Albada, de Tàrrega, va obsequiar amb una variada actuació de danses típiques de tots els Països Catalans.
A l’actuació de l’esbart seguí un debat, en que el Comitè per a la Salvaguarda del Pedraforca exposà la problemàtica d’aquest massís, com també les actuacions dutes a terme i les que es pensen portar endavant. També s’exposaren altres problemes de les entitats excursionistes radicades a les zones agrícoles, i les possibles actuacions per part d’aquestes. I que calia intensificar la relació amb les illes. Després de sopar se celebrà un foc de camp, amenitzat pe Maties Mazarico, de Millars (Rosselló) músic i cantant de la Catalunya del Nord, amb un extens repertori de cançons, tant tradicionals com muntanyenques.
Diumenge 13, l’excursió que estava programada per pujar al Mira Pallars-i-Urgell, es va iniciar però degut a la pluja va haver de ser anul·lada i al migdia, al costat de la Font del Sitó fou aixecat un monòlit que en un principi s’havia de bastir al Puig del Camí Ramader. Aquest monòlit es va fer amb les pedres dutes per les respectives entitats que hi varen participar, com a mostra de germanor, amb això i el cant «Els segadors» es va concloure l’aplec.