La Renovació de l’any 1974 la va dur a terme el Centre Excursionista de Terrassa, que complia el seu cinquantenari, amb la intenció que no quedés en un acte únicament a Montserrat sinó que “en aquest dia a totes les viles, pobles i ciutats de la nostra terra, se celebressin actes enaltidors de la llengua”.
Amb aquesta intenció, el CET va demanar la col·laboració de persones procedents de Catalunya, Balears, el País Valencià i Andorra i de diversos intel·lectuals.
L’acte va tenir lloc el 24 de febrer i la Flama arribà a Montserrat des de la seu de l’entitat vallesana. La missa va ser cantada pel pare abat i l’Orfeó Lleidatà. Després de l’acte religiós va tenir lloc un festival folklòric amb l’actuació de l’Esbart Dansaire de Rubí i la Cobla Badalona.
Acabat l’acte acadèmic, en què participaren Vicenç Soler, Jordi Carbonell, Gregori Mir i Mayol, i Joan Burgues i Martisella, tingué lloc un nou concert a l’interior de la basílica. Aquest cop, a l’Orfeó Lleidatà s’uní l’Escolania de Montserrat. L’acte va acabar amb una audició de sardanes a càrrec de la Principal de Terrassa.
Per primera vegada es va organitzar un concurs fotogràfic sobre la cinquena Renovació de la Flama. La resposta del pare abat al lliurament de la Flama va posar de manifest que “(…) moguts pels suggeriments i per les adhesions d’entitats i de persones d’arreu de Catalunya, us proposeu l’establiment d’una diada anyal d’homenatge a la nostra llengua. Avui, doncs, ací a Montserrat, en aquesta convergència d’anhels i d’esperances, proclamem conjuntament la diada d’homenatge a la llengua catalana el darrer diumenge de febrer de cada any, en les viles, ciutats i pobles dels països catalans. Presentació de llibres, conferències, exposicions, activitats artístiques, contribuiran a refermar i a aprofundir una fidelitat essencial per a la vida del nostre Poble.”
La crònica que se’n publicà al número 40 de la revista Vèrtex acabava dient “Estem segurs que totes les properes renovacions –amb el suport de la diada d’homenatge proclamada pel Pare Abat- tindran una transcendència i un realç del qual nosaltres, excursionistes, ens podrem sentir orgullosos.”
El plec posat a disposició dels assistents a l’acte de Montserrat va recollir un total de 377 signatures.