La Festa de la Cançó de Muntanya ha arribat a la seva 52a edició i ho ha fet a Sant Feliu de Codines. Enguany, el Centre Excursionista Sant Feliu de Codines ha estat l’encarregat d’agafar el relleu a la UEC de Gràcia per organitzar aquesta festa de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) que serveix per aplegar, en diferents indrets de Catalunya, les corals o grups de cantaires de diferents entitats per realitzar un festival de cançons tradicionals, populars i muntanyenques.
La jornada va començar a les 9 del matí del diumenge 4 de juny amb la rebuda de les diferents corals i acompanyants amb un bon esmorzar. Tots ells van poder aprofitar el matí visitant el museu municipal Can Xifreda i el Museu del Rellotge al Casal Cultural Codinenc.
A mig matí les cinc corals convidades van començar el concert a Can Xifreda. Inaugurà al festa el cor CET de Cants del Centre Excursionista de Terrassa amb el cànon hebreru Shalom Chaverim. Seguidament, els assistents van poder gaudir dels cants de la Coral la Carena de la Unió Excursionista de Sabadell, la Coral Madrigalistes de Catalunya de l’Agrupació Excursionista de Catalunya i la Coral Núria de la UEC de Gràcia. Va tancar el concert l’amfitriona Coral La Llum del Centre Excursionista Sant Feliu amb el seu himne, l’Estrella Errant i Part de la Cantata 1714-2014, 300 anys vencent. Per acabar, totes les corals assistents van cantar a cànon la cançó popular Dins la fosca.
Tots els assistents van poder posar punt i final a la festa amb un dinar de germanor al pavelló.
La Festa de la Cançó de Muntanya, des del 1962
El 27 de maig de 1962, durant l’Aplec de Cantaires de Montserrat, va sorgir la idea de celebrar una Festa de la Cançó de Muntanya. En aquells anys, donada la situació política, fer una cantada en català per part de corals excursionistes era impensable. La Coral Catalunya (actualment Coral Madrigalistes de Catalunya), amb el seu mestre Josep Maria Castelló, foren els qui inicialment tiraren endavant la idea.
Davant la prohibició per part de les autoritats per fer aquesta trobada a Vil·la Joana i a tota la província de Barcelona, Francesc Trias i Saperas, president de l’Agrupació Excursionista de Catalunya, aconseguí el permís per celebrar-la a Hostalric, el 9 de maig de 1965.