La Unió Excursionista de Sabadell va ser l’encarregada de la 47a edició de la Festa de la Cançó de Muntanya el 29 de maig de 2011, a Sabadell, una cita anual de les Corals de les entitats excursionistes de Catalunya.
Amb motiu del 50è aniversari de la Coral de la Unió Excursionista de Sabadell es va sol·licitar i obtenir l’organització de la Festa de la Cançó de Muntanya, la qual es va celebrar a la nostra ciutat, amb el concert de les corals participants a la Faràndula. La Coral de la UES participa en aquesta festa gairebé des dels seus inicis i en aquesta ocasió reuneix 6 corals amb un total de més de 100 cantaires.
L’Ajuntament de Sabadell va rebre a tots els participats al matí al saló de Plens. Joan Auladell, director de la Coral de la UES va agrair la rebuda i va manifestar: “tot cant que sigui digne de cantar a la muntanya s’admet al repertori d’aquestes formacions”. De la seva banda, Ricard Estrada, regidor de Sostenibilitat i Ecosistemes, va assenyalar la connexió que tenen aquest tipus de coral amb la natura i ha dit que “els orígens de la Coral en plena dictadura són els mateixos de molts dels centres excursionistes del país que seguien camins de recuperació cultural a través de l’amor a la muntanya, a la música, a la ciència i ens han deixat fins avui un conjunt d’obra feta i d’entitats amb una forta vitalitat”.
La recepció oficial va culminar amb la interpretació de dos cants populars com són La Muntanya Venerada de J. Sancho Marraco i Les Violes Grinyolant de W. Geissler.
Posteriorment, a les 12 del migdia, les corals han participat a la missa de Sant Fèlix. La resta de la programació del dia continuarà amb un dinar de germanor, un assaig i un concert, per la tarda a l’Església de Sant Fèlix.
La Coral de la UES: La Coral de la Unió Excursionista de Sabadell es va fundar el 8 de novembre de 1961. Des dels seus inicis s’ha dedicat a difondre el cant, especialment en l’àmbit excursionista. A més de cantar per les muntanyes i ermites d’arreu de Catalunya -els seus indrets preferits-, també han actuat a països d’arreu del món. La Coral actua des dels seus inicis a multitud d’actes socials i ha col·laborat en diferents trobades com el Dia Internacional del Cant Coral a Barcelona i festes tradicionals. Com a coral excursionista ha actuat en espais tan emblemàtics com la catedral de Girona, Tarragona, Montserrat, Núria i l’amfiteatre de Tarragona. A la resta de l’Estat han actuat a la catedral de Lleó, Burgos, Àvila, Salamanca i altres indrets com el santuari de Covadonga, Finisterre, Madrid, Toledo, Conca, la basílica del Pilar i l’amfiteatre de Mérida.
A l’estranger, al llarg dels anys, han visitat i actuat al santuari de Lourdes, Solems, la Bretanya, Sant Michel, Reims, Estrasburg, Heidelbert, Bayreuth, els jardins del teatre i la tomba de Wagner, Ausgsburg en les festes del mil·lenari, la catedral de Viena en la festa de Sant Llorenç, la catedral de Colònia, la plaça de la teulada d’or i la catedral d’Innsbruck, Melk i una recepció a Mariazel, Salzburg i el Palau de l’Arquebisbe, la catedral i els jardins de Mirabell, Zermatt i el cim de Jungfraujoch, les Dolomites, la catedral de Berlín, la Porta de Brandenburg, Praga i la tomba de Grieg. Una dels moments més significatius de la seva història és l’actuació a Sant Pere de Vaticà, en l’audiència papal, quan van fer ofrena a Joan Pau II del llibre fet per la Coral sobre els santuaris marians de muntanya a Catalunya. En Joan Auladell va ser el director de la Coral des de 1961 i fins el 2015. Quan es va donar pas a La Carena, la nova coral de la UES.