Entre gener i febrer de 2007 es van celebrar els actes de la 38a Renovació de la Flama de la Llengua Catalana, que enguany ha organitzat el Club Excursionista Pirenaic amb motiu del 75è aniversari de la seva fundació.
Prada de Conflent, Ripoll, Barcelona, Marganell i Montserrat han estat els escenaris on la Flama de la Llengua ha estat rebuda i homenatjada en actes i celebracions, amb un marcat contingut reivindicatiu, a la vegada que festiu.
La Flama va emprendre el seu periple a Prada de Conflent el 28 de gener. Al cementiri de la localitat es va fer l’acte d’encesa de la Flama davant la tomba de Pompeu Fabra, a qui es va retre homenatge amb una ofrena de flors. A l’acte hi van assistir el batlle de Prada, Sr. Jean Françoise Denise, la regidora de cultura, Sra. Francina Moné, el president del Grup Pirinenc Excursionista Nord Català, Sr. Antoni Glori, el president del Casal de Rià Sr. Enric Balagué, el representant de la FEEC, Sr. Josep Sicart, i una nodrida representació del Pirenaic, encapçalada per la seva presidenta Marta Forniés, a més de personalitats del món excursionista, com en Jordi Mir, impulsor dels actes de Renovació de la Flama des dels seus inicis.
A continuació, la comitiva es dirigí cap a l’Ajuntament de Prada on el batlle va oferir una recepció i després, Enric Balagué va ser l’amfitrió de la visita guiada al petit poble de Rià. A la tarda, després de dinar es va fer una breu visita al monestir de Sant Miquel de Cuixà, i tot seguit es va iniciar el viatge de retorn a Barcelona on la Flama va romandre a la seu Club Excursionista Pirenaic.
El dia 5 de febrer una petita representació del Club va anar Ripoll on van ser rebuts pel consistori i van deixar la Flama exposada als peus de la tomba de Guifré el Pilós al monestir de Ripoll. El diumenge dia 11 de febrer un nombrós grup del Pirenaic es va desplaçar a Ripoll per assistir als actes d’homenatge a la Flama previstos en aquesta població i que van consistir en una missa al monestir de Ripoll i una recepció a l’Ajuntament. A la tarda la Flama va ser portada de nou a Barcelona.
El matí del dia 17 de febrer va ser el torn dels actes a la ciutat de Barcelona. Per primera vegada en la història de la Renovació de la Flama de la Llengua Catalana, aquesta va ser rebuda al Parlament, la Generalitat i l’Ajuntament.
Una nombrosa representació del Pirenaic es va dirigir al Parlament de Catalunya per assitir a l’acte institucional ofert pel seu president, el Sr. Ernest Benach, en què també van intervenir la presidenta del Club, Marta Forniés, i el catedràtic de filologia catalana de la Universitat de Frankfurt, Tilbert Stegmann, qui va llegir un text d’ofrena de la Flama.
A continuació la comitiva va seguir el seu periple cap a la Generalitat on el Conseller de la Vicepresidència, Sr. Josep Lluís Carod-Rovira va rebre el grup d’excursionistes amb un emocionant discurs i es va repetir la lectura d’ofrena de la Flama a càrrec de Tilbert Stegmann. Per últim, la Flama va creuar la plaça de Sant Jaume on va ser rebuda a l’Ajuntament pel Regidor de Cultura -i soci d’honor del Club- Sr. Carles Martí.
A la tarda, els actes de la Flama es van traslladar cap als voltants de la muntanya de Montserrat, concretament al poble de Marganell. Tot i que no es va poder celebrar la cercavila prevista degut a la pluja, el poble de Marganell va rebre la Flama amb tots els honors, primer a l’església i després a l’Ajuntament, on l’Alcalde, el Sr. Ramon Bisbal molt emocionat i content, va celebrar que el Pirenaic escollís aquest simpàtic racó de món per acostar la Flama a Montserrat. A continuació va tenir lloc un concert a càrrec del grup Moby Dixie, que va donar pas a un generós sopar seguit d’un cremat, que va posar punt i final a una intensa i emocionant jornada.
El diumenge dia 18 de febrer era el dia més esperat, en que com és de costum, la Flama de la Llengua Catalana arribava al monestir de Montserrat. En aquesta ocasió la Flama va sortir de Marganell. Era un quart de vuit del matí, i encara fosc quan el grup d’excursionistes, acompanyats per l’alcalde de Marganell, remuntava la carena de l’Oliver. En menys d’una hora s’arribava a la carretera de Can Massana al Monestir, i amb uns quilòmetres més es feia cap a Santa Cecília, on s’esperava una nombrosa colla del Pirenaic que es va afegir a la marxa fins a l’aparcament del monestir.
En el monument de la pax vobis (pau a vosaltres) socis i sòcies del Pirenaic arribats en cotxe, esperaven l’arribada dels portadors de la Flama des de Marganell. Es va desplegar la pancarta commemorativa dels 75è aniversari i els expresidents de l’entitat iniciaren, darrera d’ella, el seu torn de relleus: Xavier Baldoví, Joan Garrigós, Joan Anton Gallego i Josep Fornells, torxa en mà, cofois, seguiren carretera amunt.
La marxa era seguida per nombrosos excursionistes vinguts d’arreu, entre els quals hi havia el president i vicepresident de la FEEC, senyors Anton Fontdevila i Francesc Guillamon, respectivament.
Tocava el relleu de la torxa als convidats a l’acte, i Marta Forniés, presidenta del Pirenaic, la cedí al Molt Honorable Jordi Pujol, que anava acompanyat de la seva dona Marta Ferrusola. Instants després la marxa es va aturar per motius de seguretat, ja que s’havia detectat un artefacte sospitós en la plaça del monestir. Després de dues hores d’espera sota la pluja, amb neguit i incertesa, es va saber que no hi havia cap perill i a quarts d’una es va reprendre la marxa en el lloc on s’havia suspès.
Finalment amb els relleus de la torxa a càrrec dels convidats, la Flama va arribar al monestir, on fou rebuda pel pare Josep Enric Parellada, sagristà major, en representació de la comunitat benedictina. Tot seguit es va entrar a l’atri del monestir amb la quitxalla com a protagonista generacional de la llengua, i es va encendre la llàntia suspesa en la galeria lateral. El professor Tilbert Stegmann va llegir l’ofrena i a continuació la resposta en nom del Pirenaic, escrita per Vicent Pitarch, representant del País Valencià. Es va cantar el cant dels Segadors i a continuació, sense missa per causa del retard, es va donar pas a la taula rodona.
La taula, presidida per Marta Forniés i Ramon Ribera, prior del monestir, fou moderada per Rosa Maria Pujol. Els ponents que la formaven eren: Jordi Pujol i Lluís Maria Xirinacs per Catalunya; Enric Balaguer per Catalunya Nord; Joan Sans per Andorra; Vicent Pitarch pel País Valencià; Sebastià Barceló per les Illes Balears; i el professor Tilbert Stegmann. Els ponents foren molt aplaudits per les més de 200 persones assistents a l’acte, qualificat d’extraordinari per la composició de la taula rodona, que va posar punt i final a la 38a renovació de la Flama de la Llengua Catalana.