El Club Excursionista de Gràcia juntament amb els Cantaires Muntanyencs van ser els organitzadors de la 38a festa de la cançó de Muntanya, el dia 26 de maig de 2002 a la Seu d’Urgell, a 700 m d’altitud, de la trobada de corals excursionistes.
Aquell 2002 l’Any Internacional de les Muntanyes, era un any de molts aniversaris del Club Excta. de Gràcia que calia posar en relleu, l’any 1952 s’esdevingué la formació de la coral Cantaires Muntanyencs la qual fou fundada sota la batuta del mestre Josep Vila, batuta que passà, a la seva jubilació, a mans de l’actual director Víctor Barbé , feien doncs el seu cinquantenari; es complien 30 anys de la Travessa Matagalls-Montserrat; 80 anys de vida del Club i, finalment, i gairebé com a raó de ser del Club Excursionista de Gràcia, s’esqueia el centenari del naixement del seu fundador, Josep Buch i Parera. Era obligat, que volguessin festejar totes i cadascuna d’aquestes efemèrides amb actes d’una importància que estiguessin a la seva altura.
I un dels primers d’aquests actes va ser el de la Cançó de Muntanya, en el marc incomparable de la ciutat de La Seu d’Urgell, erigida que fou com a seu episcopal, durant l’època visigòtica, al voltant de la primera meitat del segle VI. Ens aquesta trobada hi cantaren la Coral del Centre Excursionista del Penedès la Coral Signum de la Seu d’Urgell, Coral Madrigalistes de Catalunya de Barcelona, Coral del Club esquí Puigmal de Barcelona, Cantaires Muntanyencs del C.E. de Gràcia de Barcelona, Coral de la Unió Excursionista de Sabadell, Cantaires de la U.E.C. de Barcelona.
Es va iniciar amb l’arribada a La Seu dels cantaires i la corresponent distribució dels distintius; que foren obsequiats per l’ajuntament amb xocolata desfeta i coca, posteriorment quan va ser l’hora, cantaires i acompanyants -que sumaren força més de 300 persones- es van adreçar a la catedral. Es va fer la cantada a l’església catedral de Santa Maria d’Urgell consagrada al segle IX i reformada al segle XII d’estil romànic italianitzat. En la Missa, que fou oficiada pel Sr. Arquebisbe de La Seu d’Urgell i co-príncep d’’Andorra, monsenyor Joan Martí Alanis, intervingueren totes les corals amb els cants comuns adients: Vine Déu Creador (J.S. Bach), Missa dels Excursionistes (Elisard Sala), Cançó de la rosa (A. Nicolau), Déu és llum (Pachebel). Al·leluia (Taizé), Ab homini iniquo (O. di Lassus) i el Déu lloat per la natura (L. Beethoven). Dirigiren els mestres de les Corals i s’encarregà de l’orgue Víctor Barbé. En el comiat, el Dr. Joan Martí Alanis, va adreçar paraules de benvinguda i de felicitació a les Corals i les encoratjà a prosseguir en la propagació dels seus cants i de la seva amistat.
El president del Club Excursionista de Gràcia, en Francesc Sanahuja, li va fer a mans un record simbolitzant aquesta edició de la Festa de la Cançó de Muntanya. A la sortida del temple va ser el moment dels parlaments a mans del president dels Cantaires Muntanyencs, Miquel Fernández, va fer la presentació oficial de la Festa tot donant la benvinguda als assistents i donant les gràcies a l’Ajuntament i al Bisbat per la seva col·laboració. Posteriorment fent un recull dels actes parlà en Francesc Sanahuja i acte seguit, va ser el Conseller Municipal de Cultura i Esports de Gràcia, Albert Musons, qui s’adreçà als assistents i féu memòria del fet que si es trobava en aquesta celebració era perquè feia vint anys que hi havia coincidit a Teià, en la 17a edició, que també corria a càrrec dels Cantaires Muntanyencs, del C.E. de Gràcia dient “Amb el cant i l’excursionisme, va afegir, queda aplegada en un feix la cultura, la música i la muntanya”. A més a més, en aquesta ocasió era portador d’una salutació per a la Festa que li havia encarregat el regidor del Districte de Gràcia i president de l’Institut de Cultura de Barcelona, Ferran Mascarell. L’alcalde de La Seu d’Urgell, Joan Ganyet, manifestà a continuació la importància que té la regió dels Pirineus, a la qual La Seu pertany.
Es procedí una vegada finalitzats els parlaments, al lliurament dels records a les Corals per part dels Cantaires Muntanyencs i el Club Excursionista de Gràcia. I l’Ajuntament de La Seu s’hi afegí, oferint al Club d’un recordatori. Per acabar, les Corals interpretaren: El concert de W. Geissler i El cànon de la Pau de F. Terral.
A la tarda, després del dinar de germanor, tingué lloc el concert a la Catedral, on les Corals interpretaren dues cançons cadascuna. La Coral amfitriona va cantar cançons “de motxilla” com: La Muntanya (A. Sancho Marraco), La Cordada (Elisard Sala), Cançó Pirinenca (A. Roland), Els Pics Gegants (Himne muntanyenc) entre d’altres i l’alegre adéu-siau de Harm. M. Oltra, que la corejà tot el públic posat dempeus i entrecreuant les mans, com és costum, tancà definitivament la diada.