L’Associació Excursionista d’Etnografia i Folklore (AEEF) va ser l’organitzador de la 37a festa de la cançó de Muntanya, el dia 06 de maig de 2001 a Arbúcies, parc natural del Montseny, Baix Montseny (La Selva), de la trobada anual de corals excursionistes.
Si bé en un principi s’anuncià la seva celebració a Sóller (Mallorca), com ja es feu l’any 1995, dificultats sorgides obligaren a escollir la vila d’Arbúcies, al peu del Montseny, on tot van ser facilitats per fer-la possible.
Més d’una desena de conjunts s’aplegaren el 6 de maig a Arbúcies, amb el suport de la Federació, l’AEEF que amb aquesta era la cinquena vegada que n’havia tingut cura, tot i que no compta amb un grup coral va fer un bon paper d’aquesta trenta-set festa que és una prova palesa del seu arrelament entre els muntanyencs que, de sempre, van estar captivats per aquestes cançons, interpretades tantes vegades en el decurs d’una sortida, d’un foc de camp o d’un bivac.
Al matí tingué lloc la rebuda dels cantaires, amb la tradicional coca i xocolata, hi col·laborà el Grup Gratanúvols del Montseny, d’Arbúcies, que va oferir una representació de pastisseria de la vila
Pel que fa a la participació, aquell any 2001, més d’una desena de corals van fer acte de presència i cal destacar que n’hi havia quatre del mateix Arbúcies, cosa que posa de manifest la intensa vida associativa de la població, com molt bé deixava palès l’extens programa, un llibret molt ben editat on es donava a conèixer interessants dades sobre Arbúcies.
L’actuació coral començà amb la missa cantada a la Parròquia de Sant Quirze i Santa Julita: Vine Déu Creador (J. S. Bach), Missa dels Excursionistes (E. Sala), l’ Ave Maria (T. L. Victoria), l’Ab homini Iniquo (O. di Lassus), Salve Maria (Ll. Millet), Cançó de la Rosa (A. Nicolau) entre d’altres.
A la sortida de missa es féu l’habitual presentació de la Festa per part de Jaume Ramon en nom de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, i de Daniel Pi i Tramunt com a fundador i expresident de l’Associació Excursionista d’Etnografia i Folklore, qui recordà, que l’artífex d’aquestes trobades fou el mestre Josep M. Castelló que havia dirigit molts anys la Coral Madrigalistes de Barcelona i que havia mort aquell any. Seguidament, el batlle d’Arbúcies expressà la més cordial benvinguda als cantaires i acompanyants, tot obsequiant a les Corals participants amb una placa commemorativa i personalitzada. També els organitzadors, l’AEEF, els oferiren un record, com és costum en totes les trobades. Allà mateix es cantà: La Muntanya Harm (P. Jordà), el Cànon de la Pau (F. Terral) i El Concert (W. Geissler).
El dinar de germanor es va fer en el poliesportiu, on també va tenir lloc el concert de la tarda, al qual participaren els grups següents amb dues cançons cadascun d’ells: Coral Veus Blanques Lutiana, d’Arbúcies; Cantaires de la UEC-Barcelona; Coral del Club d’Esquí Puigmal, de Barcelona; Coral Amethysta, d’Arbúcies i Sant Hilari; Coral del Centre Excursionista del Penedès, de Vilafranca del Penedès; Coral Mont-Taber del Centre Excursionista de Catalunya, de Barcelona; Coral Infantil Clau de Sol, d’Arbúcies; Coral Catalunya, del GSPA, de Barcelona; Coral Núria de la UEC-Gràcia; Cantaires Muntanyencs del CE. de Gràcia.; Cor Parroquial d’Arbúcies i Coral de la Unió Excursionista de Sabadell
Del concert cal ressaltar que la Coral Catalunya va voler retre un homenatge al seu mestre fundador, Josep M. Castelló, interpretant les dues obres que els dirigí per darrera vegada: El Pirineu i Virginie degli Angeli. Després de les cançons seguí el cant conjunt de totes les corals: El rossinyol de Antoni Pérez Moya, el Nabucco (cor d’esclaus) de G. Verdi i L’Empordà d’Enric Morera.
Després d’un bonic recital, el Cant dels Adéus interpretat per tots els assistents, públic i cantaires, amb les mans entrellaçades, com és costum, en prova de germanor, va donar per acabada la 37a festa de la cançó de Muntanya.