L’any 2011 es va celebrar el 35è Aplec Excursionista dels Països Catalans, que cada any escull un indret de la geografia catalana per reunir un bon nombre d’amants d’aquesta forma tan nostrada de conèixer el país i fer cultura i salut: caminant. Aquest any la ciutat escollida va ser l’Alguer, i l’actiu Centre Excursionista de l’Alguer (CEA), l’encarregat d’organitzar la que ha estat una multitudinària trobada, entre el 29 d’octubre i l’1 de novembre.
Una trobada exitosa en la que han participat entre 800 i 900 persones, segons fonts de l’organització. Una feina ingent per un petit però actiu Centre Excursionista, i sobretot si fem una ullada al completíssim programa d’activitats i excursions que es van realitzar: concerts, xerrades d’història, excursions a peu i en BTT, visites guiades, sopars populars…
Comptant amb la col·laboració de diverses entitats públiques i privades que amb la seva implicació van contribuir a l’èxit de l’Aplec, entre les quals cal senyalar: el municipi de l’Alguer, Fundació Meta, el Parc de Port Comte, l’Àrea Marina Protegida de Cap de la Caça/Illa Plana, la Marina Militare Italiana, el Grup Forestal de Sardenya, la Sobreintendència Arqueològica de Sassari, la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), que va ser-hi present per mitjà del seu president, Jordi Merino, la Generalitat de Catalunya i altres.
El programa d’activitats fou com en altres Aplecs, extens i variat, per tal de satisfer totes les preferències i tot tipus d’excursions: des de visites a les mines, a les torres de guaita costaneres, excursió a la Punta Caparone, o al Monte Mannu, seguiment del camí dels Pelegrins. L’opció de fer alguna ruta en BTT, excursió al Cap de la Caça o a les àrees protegides de Port Compte, l’Illa Plana i la Foradada. Es pogué visitar alguns dels búnquers disseminats per la costa, que foren construïts durant la II Guerra Mundial.
A part de les excursions i visites guiades, es pogueren visitar exposicions com la presentada pel C. E. Pedreguer que disposa d’una recopilació dels cartells de tots els 35 Aplecs que fins ara s’han realitzat.
O la presentació per primera vegada a Sardenya de fotografies fetes a la fi del vuit-cents per Eduard Toda i Güell, aleshores cònsol espanyol i excursionista, que fou qui va establir estrets lligams amb la ciutat de l’Alguer, i fou de fet el veritable desvetllador de l’interes per la cultura catalana a Sardenya. Conferències sobre Sardenya, sobre l’excursionisme a Catalunya a partir de la Renaixença.
El programa d’activitats es complementà amb diverses actuacions musicals d’artistes algueresos i de la resta del territori del nord-oest de Sardenya. El dilluns 31 d’octubre tingué lloc el sopar de germanor i concert amb artistes locals que va aplegar més de 800 persones on es degustà plats de referència a la cuina sarda. Al llarg de l’Aplec es tingué molt present al coordinador i un dels màxims impulsors d’aquests Aplecs Excursionistes, en Francesc Beato a qui es feu un sentit homenatge per la seva vinculació i la seva empenta en favor de l’Aplec de l’Alguer, mort feia just un any.
El dimarts 1 de novembre es feu l’acte de cloenda amb la plantada d’una alzina als jardins públics de l’Alguer aprop del monument a la unitat de la llengua i utilitzant terra portada d’arreu dels Països Catalans, que serà un record permanent d’aquesta trobada excursionista i el compromís d’enfortir els lligams establers amb els excursionistes d’arreu de les terres de parla catalana.