Els dies 12, 13, 14 i 15 d’octubre de 1995, a Prats de Molló, comarca del Vallespir, es va celebrar el 19è Aplec Excursionista dels Països Catalans, organitzat pel Grup Pirinenc Excursionista Nord-Català. Durant els quatre dies que va durar la trobada, la convivència entre els més de 630 participants va ser excel·lent, i els actes organitzats gaudiren d’una participació nombrosa.
El dijous 12, al migdia, es va fer la recepció d’excursionistes, i davant de la porta de França, al costat del monument de la Sardana, es va fer la presentació del 19è Aplec, amb els parlaments d’Albi Roca, conseller general per l’Alt Vallespir a la Diputació de Perpinyà, Bernard Remedí, batlle de Prats de Mollò-La Presta, i Antoni Glory, president del Grup Pirinenc Excursionista Nord-Català.
També es van fer dues conferencies: una del geògraf Joan Becat parlant del Vallespir, i l’altra a càrrec de l’escriptor Pere Verdaguer i la professora Maria Dolors Sola, que parlaren dels Països Catalans i la unitat de la llengua. Després del sopar, va ser amenitzat pel music, Gerard Jacquet.
L’endemà, divendres 13, al matí, es varen fer dues excursions: una a peu i una en autocar. En l’excursió a peu, que va congregar més de 300 persones, es va sortir de prop del coll d’Ares i, pel coli Pregon, i es va anar fins al poble d’Espinavell que era la diada de Sant Eduard, on es fa en aquest poblet la “tria dels mulats”. La segona excursió, amb unes 100 persones, fou més aviat turística, per a visitar els pobles de Serrallonga, Sant Llorenç de Cerdans i Costoja, acompanyats per coneixedors del país.
A la tarda, es varen fer dues conferencies: una a càrrec d’en Robert Bosch sobre la «Festa de l’Ós», que representa una escena d’allò més carnavalesca protagonitzada per un grup de caçadors encapçalats pel Menador i la dona de l’ós, Roseta, que acompanyen un ós salvatge i espantós que assetja el poble. Finalment, el ferotge animal es converteix en ésser humà després de ser afaitat amb una destral enmig de la plaça Major del municipi; i l’altra d’interès històric, on l’historiador Ramon Sala parlar de contrabandistes, trabucaires i bandolers a la comarca.
El dissabte 14, al matí, també sortirem dues excursions: una al Costabona i l’altra fins al santuari de la Mare de Déu del Coral. A mes, hi hagué dues visites guiades: l’una al castell-fort de la Guàrdia, i l’altra als coneguts banys de la Presta. A la tarda, a l’estadi municipal. L’Esbart Dansaire de Sant Cugat del Vallès va oferir una selecció de danses dels Països Catalans.
Per acabar el dia, amb l’actuació del grup de música tradicional Crescendo, que ens oferí una animada vetllada, on participaren gran part deis assistents a l’Aplec.
El diumenge 15 al matí, es va fer una excursió a peu, amb sortida i arribada a Prats de Molló, passant pel Miracle, puig de les Lloses, coli de Cabanelles i fort la Guàrdia. Els que no varen anar d’excursió pogueren participar en la visita guiada pels llocs històrics de la vila, o assistir a la missa celebrada pel pare prior del monestir de Sant Miquel de Cuixà, cantada per la coral La Barretina de Prats de Molló.
Amb els discursos i el traspàs de la senyera de l’Aplec, al Grup Excursionista d’Esporles, de Mallorca, va cloure la trobada. Després del dinar col·lectiu amenitzat pel grup de la Mainada de Prats es va posar punt i final.