L’Associació Excursionista d’Etnografia i Folklore, va ser l’organitzadora de la 19a festa de la cançó de Muntanya, el dia 29 de maig de 1983 a l’Espluga de Francolí de la trobada anual de les corals excursionistes.
De bon matí, ja s’anaren aplegant les corals excursionistes i els acompanyants en el Santuari de la Trinitat, sent d’un èxit de participació amb l’assistència de catorze agrupacions corals. Els cantaires i les colles corals eren acollits pels membres del Centre Excursionista Francolí i van ser obsequiats amb un exemplar d’un llibre i uns mapes.
Tot seguint l’ordre del programa, van anar-hi: Cor Patufet del CE Montclar de Sant Feliu de Guíxols; La Coral infantil Montclar de Sant Feliu de Guíxols, Petits Cantaires Muntanyencs del CE de Gràcia de Barcelona; la coral Flor de Neu del CMI de Gràcia de Barcelona; La Coral Núria de la UE de Catalunya de Gràcia de Barcelona; La Coral Espluguina de l’Espluga de Francolí; La Coral Elisard Sala de la UE de Catalunya de Collblanc de l’Hospitalet de Llobregat; La coral Congesta del CE d’Olot; La Coral Eswèrtia del CE de la comarca de Bages de Manresa, Cantaires de la Unió Excursionista de Catalunya de Barcelona; La Coral L’Eixam del Centre de lectura de Reus; Cantaires Muntanyencs del CE de Gràcia de Barcelona; La Coral de la Unió Excursionista de Sabadell i la Coral del Centre Excursionista de Catalunya.
Després de l’assaig general de les corals, Mossèn Albert Palacín va celebrar la Missa de campanya cantada per totes les corals assistents. De retorn de l’ermita, i una vegada a la població d’Espluga, i des del balcó de la Casa de Vila es va fer la benvinguda, amb el parlament d’en Joan Rodés, vicepresident de l’entitat organitzadora; Joan Amigó, alcalde de l’Espluga; Joan Garrigós, president de la FEEC; J. Solé, representant de la Caixa; Mossèn Albert Palacín i els presidents del Centre Excursionista i del casal de l’Espluga. En el transcurs dels parlaments es feren entrega d’obsequis i lliurats una placa commemorativa a l’entitat organitzadora.
Seguidament la Cobla Tàrrega va oferí una ballada de sardanes que van concloure els actes del matí.
A la reunió anual de les corals es van comprometre a organitzar conjuntament la de l’any següent, el Centre Excursionista de la Comarca del Bages i el Centre Excursionista d’Olot.
A les cinc de la tarda, es va fer al pavelló poliesportiu annex al Casal, el Concert tradicional de totes les corals, primer per separat i després de conjunt, que interpretaren un repertori molt escollit, entre el qual cal destacar l’estrena de la cançó premiada en el IV Premi Elisard Sala de 1982; anomenada Casa Pagesa: una poesia de Maria-Antonia Salvà i música de Vicenç Acuña.
Tots plegats cantaren Cant dels Adéus, que es canta com a comiat col·lectiu i de germanor en molts aplecs o reunions, mentre tothom es dona les mans formant rotllana, aquest tancà la celebració de la 19a Festa de la Cançó de Muntanya.