La Unió Excursionista de Catalunya de Gràcia va ser l’organitzadora de la 16a festa de la Cançó de Muntanya, el dia 4 de maig de 1980, a Igualada de la trobada anual de les corals excursionistes.
Organitzada per la Coral Núria de la Unió Excta. de Catalunya amb la col·laboració de la secció Excta. de l’Ateneu Igualadí de la Classe Obrera i de la Unió Excta. De Catalunya-Igualada; i patrocinada per la FEEC.
A primera hora del matí vers les 9 h ja es va fer la missa cantada a la Parròquia de Santa Maria, en què totes les Corals interpretaran la Missa dels Excursionistes d’Elisard Sala, i altres obres adequades a la celebració litúrgica. L’organista fou Víctor Barbé.
A la sortida es va fer la presentació oficial de la festa a l’Ateneu Igualadí de la Classe Obrera. Amb l’oferiment de la festa pel President del Consell General de la Unió Excta. De Catalunya, el Sr. Josep Beltran i amb el parlament de l’alcalde igualadí, Sr. Manuel Miserachs, que va agrair i acollir a les Corals i acompanyants.
A les 12 h, es va fer el Concert on les Corals que hi van participar van ser: Petits Cantaires Muntanyencs del Club Excursionista Gràcia, amb el director Josep Vila que varen interpretar les cançons, Si fites filleta meva (popular alemanya), Oh goig de la cacera (tradicional alemanya) i el Magalí (popular provençal). Seguiren, els de la Coral Núria de la UEC amb el Josep Vila també com a mestre i cantaren La gallineta (Scandell) i L’alfàbrega (Pere Jordà); els de la Coral Mixta Schola Cantorum d’Igualada amb el mestre Gaspar Vilarrubias amb les cançons, Pel maig que ve (Jannequin) i la Cançó del beure (Bataille); els de la Coral de la Unió Excursionista Sabadell sota la direcció del Josep Auladell que interpretaren O Magalí (popular provençal) i el Cucut (L. Lemlip) ; els Cantaires de la UEC amb el mestre Enric Aguadó al capdavant amb les cançons Cants i rialles (Pearsall) i Sempre amunt! (d’Elisard Sala); Posteriorment, va ser el torn de l’Agrupació Coral La Llàntia d’Igualada amb el mestre Eduard Mora i cantaren L’emigrant (Verdaguer-Vives) i Recordant la nostra terra (Muntaner-Castelltort); els del Club Excursionista de Gràcia representants per els Cantaires Muntanyencs amb la interpretació de La sardana de les monges (Enric Morera) i l’orquestra de Helmut Braurtigam; La Coral Elisard Sala de la UEC Collblanc amb el mestre Jordi Forés recitaren el Cant al camí (Jordi Forés) i Vine i no tardis (H. Lau); per tancar encara quedaven les corals Schola Cantorum d’Igualada amb el mestre Esteve Corbella, Laudate Dominum (V. Miserachs) i Himme a l’excursionisme (A. Balasch-J. Just) i la Coral Swèrtia del Centre Excursionista de la Comarca del Bages, amb la Immaculada Serra com a directora i cantaren En Jan Boter (Harm. Ludvig Senfill) i La burré du celibataire de Grindel. Després de les dues cançons per coral s’interpretaren sis cançons amb un concert en conjunt.
Als jardins de l’Ateneu tingué lloc el dinar de germanor o de motxilla com els hi agradava dir, seguida d’una festa. A mitja tarda, i per acabar, cantaires i assistents entonaren conjuntament el Cant dels Adéus que com sempre, resultà força emotiu i així es va donar per acabada la 16a festa de la cançó de Muntanya.