El Grup Pirinenc Excursionista Nord Català va ser l’encarregat durant els dies 1, 2, 3 i 4 de novembre de 1990, del 15è Aplec Excursionista dels Països Catalans, a la població d’Escaró, un petit poble situat al vessant dels puigs de les Tres Estelles (2 099 m alt) i de la Segalissa (1 808 m). Prop del coll de la Llosa i prop del poble d’Aituà, on hi ha un important grup de mines de ferro. Era la tercera vegada que aquesta trobada es feia cap a la Catalunya Nord; la primera fou l’any 1980 a Mentet, la segona el 1985 a Vallestàvia i la tercera aquell any a Escaró. Sempre sota l’organització del G.P.RENC. Hi participaren uns cinc-cents excursionistes.
Les activitats començaren el dijous dia 1, a la tarda, amb la presentació i inauguració de l’Aplec . Tot seguit, l’associació Arrels presentà el vídeo «Catalunya Nord a l’abast», un documental en què es mostrà la geografia, la historia i la realitat sociocultural de la Catalunya Nord. A la nit se celebrà la castanyada, amb la participació de tot el poble d’Escaró.
El divendres dia 2, s’hi inicià l’excursió al peu de les Tres Estelles, amb la participació d’un nombrós grup d’excursionistes que superaven els dos centenars. Després hi hagué una visita cultural pels pobles de Torrent, Fullà, Cornelia, I ‘abadia de Sant Miquel de Cuixà, el castell de Rià i Vilafranca: una magnífica visió del romànic de la comarca del Conflent. Al vespre Roger Rull va presentar el vídeo «Torres de senyals i pous de neu», amb una xerrada a continuació. Més tard actuà el grup de dansa rossellonès Ballets de Sant Jordi.
El dissabte dia 3, començà l’excursió a peu pels vessants del Mont Coronat, passant pel Fort Libèria que és una fortificació situat damunt del poble de Vilafranca de Conflent al cim del mont Belloc. Va ser construït per Sébastien Le Prestre de Vauban el 1681; l’ermita de Sant Esteve de Campelles, el refugi de Roca Fumada i baixant cap als pobles de Jújols i Joncet. L’excursió cultural va ser a Vilafranca de Conflent i amb el tren groc es va poder anar fins a Oleta i Èvol. També visitaren els pobles d’Orellà, Jújols i Serdinyà. Al vespre es va dur a terme com és habitual, l’assemblea d’entitats participants en l’Aplec en la qual es va valorar molt positivament l’esforç, fet pel G.P.RENC en l’organització d’aquella trobada. Després de l’assemblea, el geògraf i director del Centre de Recerques i d’Estudis Catalans (CREC) de la Universitat de Perpinyà, Joan Becat i Rajaut, parlà sobre la utilització de la muntanya anys enrere i en l’actualitat.
El diumenge dia 4, es va iniciar amb una excursió pels voltants del poble d’Escaró, en què es visità el veïnat d’Aituà, poble del municipi d’Escaró (Conflent), situat entre castanyers, a 880 m alt, a l’alta vall Marçana, sota el pic de les Tres Esteles. Més tard, a l’església parroquial de Sant Martí d’Escaró se celebrà missa cantada amb la participació de la coral rossellonenca de Cabestany, Els Cantants de la Fossella. Durant tots aquests dies es pogué visitar al fogar rural d’Escaró una exposició en la qual es presentaven diversos temes relacionats amb el poble i la comarca, com una col·lecció de fotografies antigues del poble, els dolmens i ritus funeraris del Rosselló, o les reserves naturals del Conflent entre d’altres.
Al migdia es va fer l’acte de clausura del 15è Aplec. Fent el traspàs al País Valencià qui organitzaria el següent Aplec.