L’Agrupació Excursionista de Granollers va ser l’encarregat d’organitzar els dies 12,13,14 i 15 d’octubre de 1989, el 13è Aplec Excursionista dels Països Catalans, al càmping de Fontmartina, al cor del Parc Natural del Montseny, amb la participació d’uns 530 excursionistes. Va comptar amb la col·laboració dels ajuntaments de Granollers, Sant Celoni, la Garriga, la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya.
Els actes s’iniciaren el dijous dia 12, amb una visita a l’àrea de ciències naturals del Museu de Granollers, on es va poder visitar el Centre de Documentació sobre el Montseny. La inauguració oficial de l’Aplec tingué lloc a la tarda, amb els parlaments de benvinguda del president de l’entitat organitzadora, en Jordi Icart, de Joan Garrigós, president de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya i, finalment, de Joan Ignasi Castelló, president del servei de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona. Tot seguit es procedí a hissar la bandera amb l’ensenya dels Aplecs Excursionistes dels Països Catalans, que a partir d’aquell Aplec presideix tots els aplecs, i que servirà de vincle i compromís d’agermanament entre les entitats excursionistes. Al vespre, va donar lloc una conferencia sobre els Països Catalans, a càrrec de Santiago Cucurella i l’actuació de Jaume Amella, que consistí en l’escenificació de contes i altres manifestacions del folklore d’arreu dels Països Catalans.
El divendres dia 13 començaren les activitats muntanyenques amb l’excursió a peu que sortint de Viladrau, es va anar al cim del Matagalls. El mateix divendres hi havia també l’excursió turística, opció que oferia una nova visió del massís, aquest cop d’una manera més descansada, com el poble del Montseny, amb una visita al Museu Etnologia, Seva, Viladrau, Sant Marçal i Santa Fe. A les set del vespre una nova conferència, aquest cop a càrrec del naturalista Martí Boada, sobre el tema «El Montseny: home i paisatge», conferència sobre el seu ampli coneixement de l’ecosistema del Montseny. A les deu del vespre l’actuació de Tramvia Blanc de Granollers, una petita orquestra integrada per cinc músics que ha portat per tota Catalunya la seva original proposta d’animació i va amenitzar la vetllada, mitjançant el seu extens repertori.
El dissabte dia 14, és va fer la sortida a peu des del càmping de Fontmartina cap a les Agudes i el turó de l’Home. L’excursió turística va ser a Breda, el castell de Montsoriu. Arbúcies, amb una visita al Museu Etnològic del Montseny, la Gabella, que és un centre d’exposició, conservació, difusió i investigació del patrimoni cultural del massís del Montseny, que es troba instal·lat en un edifici del segle XVII (1800m2) totalment restaurat i adaptat, situat al centre d’Arbúcies. Al vespre es projectà un audiovisual sobre el Montseny, realitzat per Maur Luis i a continuació, i en el mateix espai, tingué lloc l’assemblea d’entitats excursionistes assistents a l’Aplec: aquest cop i per primera vegada l’assemblea fou oberta no sols als representants d’entitats, sinó a tothom que volgué participar-hi. També es va fer un manifest on es feia una crida a la salvaguarda del Montseny. Acabada la reunió, tingué lloc el tradicional foc de camp, amenitzat pels Grallers de Granollers.
El diumenge, n’hi hagué la darrera excursió de l’Aplec, una breu caminada al Turó de Morou, que és una muntanya de 1.304 metres que es troba entre els municipis de Riells i Viabrea a la Selva i de Fogars de Montclús i Gualba al Vallès Oriental. Com a cloenda de les activitats, tingué lloc una audició de sardanes a càrrec de la Cobla Laietana i a continuació, el dinar de germanor i es va fer el traspàs de la senyera al Grup Pirinenc Excursionista Nord Català qui serien els organitzadors de la següent edició.