Amb motiu d’escaure’s el cinquantenari de la fusió de les cinc primeres entitats que constituïren la UEC, aquesta Renovació la va organitzar la Unió Excursionista de Catalunya de Gràcia, entitat que va demanar l’adhesió a l’acte del poeta Salvador Espriu. En la seva adhesió, Espriu va destacar la riquesa que suposava la diferenciació històrica dels Països Catalans. També s’hi varen adherir, Al Tall, Maria del M. Bonet, Celdoni Fonoll, Marina Rossell, Els Esquirols, Núria Feliu, Francesc Pi de la Serra, Ovidi Montllor, Josep M. Espinàs, Ramon Muntaner, La Trinca, Teresa Rebull, Lluís Miquel i els 4 Z i Xavier Ribalta.
Aquest any les diferents flames també es concentraren a Santa Cecília el dia 21 de febrer a la tarda. A quarts de sis del matí del diumenge, les flames del Principat, les Illes, Catalunya Nord i País Valencià sortien cap al cim de Sant Jeroni, d’on, després de recitar el poema de Verdaguer referent a l’ascensió del rei en Jaume, baixaren fent relleus fins al monestir, on les flames es fongueren en una de sola. La flama de València havia estat encesa a la tomba d’Ausiàs March, la de Mallorca, sobre la de Ramon Llull i la del Principat, sobre la tomba de Jaume I a Poblet.
En l’ofrena de la Flama es digué: “Creiem que cal insistir, en aquest lloc solemne, a esmentar que avui foren quatre, no una, les atxes que portàvem, enceses davant les tombes de quatre homes excepcionals de la nostra parla. Elles representaven, separades, quatre concrets països i, totes juntes, la resta de les terres de la nostra tradició lingüística.”
La Renovació va ser presidida per Miquel Coll i Alentorn i hi intervingueren Josep Roig, del País Valencià, Pere Riutart de les Illes, Joan Pere de la Catalunya Nord, i Joan Garrigós i el president de la UEC, Josep Beltran.
L’acte acadèmic posterior es va centrar en l’ofrena escrita expressament per Espriu, i llegida per Celdoni Fonoll, que va ser contestada per l’abat Just. Com era habitual, també hi hagué actuació dels cantaires de la UEC de Barcelona, de la Coral Elisard Sala de la UEC de Collblanc i de la Coral Núria de la UEC de Gràcia. Aquesta actuació fou seguida per una ballada de sardanes en la qual s’estrenà l’obra La flama de la llengua catalana, composta per Víctor Rabasseda.