La Secció Excursionista del Centre de Lectura de Reus, a l’ermita de la Trinitat, de l’Espluga de Francolí a la Conca de Barberà, va ser l’encarregada d’organitzar el 10è Aplec Excursionista dels Països Catalans. Amb la participació de més de 440 excursionistes.
Aquestes trobades s’iniciaren al Tossal dels Tres Reis, molt a prop del poble de Fredes, amb motiu del 75è aniversari de la mateixa Secció Excursionista va fer que aquell any es fes càrrec.
Els actes organitzats durant els dos dies i mig de l’Aplec d’aquell any foren: El divendres, a la tarda, va haver l’acolliment i instal·lació dels participants. El dissabte, es van dur a terme dues excursions; una, a peu, i l’altra, de caire més turístic, en autocar. L’excursió a peu va sortir de Prades i, pel Tossal de la Baltasana, els Plans de Pages, la Mola d’Estat, els Cogullons i el mirador de la Pena, arribaren a Termita de la Trinitat. L’excursió més cultural va visità Poblet i pujà a Prades i Vilanova. Al vespre es projectà un interesant audiovisual, amb imatges dels Països Catalans. I, després del sopar, va ser amenitzat per dos grups de grallers.
El diumenge, al mati, es realitzà l’assemblea d’entitats excursionistes assistents a l’Aplec, de la que sorgí un manifest, publicat a la revista Muntanya, número 749 de 1987; expressant l’opinió dels presents sobre els focs forestals que s’havien donat els mesos anteriors a l’Aplec, després de la reunió, tots van poder traslladar-se al Casal de l’Espluga, on el lingüista català i professor, nascut a Reus, Joaquim Mallafré va parlar de l’Excursionisme, la Llengua i els Països Catalans. Seguidament es va fer l’acte de cloenda, on es llegí el manifest elaborat durant l’assemblea, i s’anuncià que el Centre Excursionista de Fontinient es faria càrrec, de l’any següent.
Davant del Casal, la cobla de la Ciutat de Reus va fer una representació de sardanes, i després del “dinar de germanor” es va donar per acabat el 10è Aplec.