FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Revista Vèrtex - 224

Sobrepuerto: la història interrompuda

Maig-juny 2009

EXCURSIONISME

Sobrepuerto. La història interrompuda
“¡Qué pena me da dejar el lugar éste! Mi escuela y mis niños y todos los vecinos, ¿verdad? Dios mío…, que tan buenos han sido. Cuidad mi jardín y la iglesia, ¿sabéis?” (Inscripció de la mestra a la paret de l’escola d’Escartín, el 8 de maig de 1961.)
TEXT: Eloi Figueras

VIES FERRADES

Ferrades d’alt nivell. L’altra passió alpina
Arran de la Primera Guerra Mundial es van començar a equipar senders a les Dolomites amb finalitats militars. Així naixien les primeres vies ferrades, que van acabar constituint el vessant més extrem de l’excursionisme. França i Suïssa han seguit l’estela italiana. En són un bon exemple els itineraris que us presentem, atractius al màxim, però difícils com n’hi ha pocs.
TEXT: Joan Gelabert i Beti Costillas

BICICLETA DE MUNTANYA

Pedals de foc. El repte continua
Arran de la popularitat adquirida per la ruta “Carros de Foc”, que enllaça els nou refugis del Parc Nacional d’Aigüestortes, un grup de persones d’aquelles comarques pirinenques va tenir la feliç idea de dissenyar un itinerari per a BTT que resseguís tota la perifèria del Parc. Així va néixer “Pedals de Foc”, una volta gegantina de 230 quilòmetres i un desnivell acumulat positiu que s’atansa als 6.000 metres. Ara ja és tota una clàssica del ciclisme de muntanya.
TEXT: Manel García

EXCURSIONISME I ESCALADA EN ROCA

Navarra. Regne de contrastos
Navarra és una terra de contrastos que ha heretat l’essència del seu antic regne. Una terra única precisament pel fet de ser diversa. Encara no 100 km en línia recta separen els majestuosos Pirineus de les planes de la Ribera. Entremig, tots els elements d’una geografia canviant; de la neu al desert, passant per l’aigua engorjada i la plàcida verdor de les valls obertes. Aquest reportatge inclou dues invitacions: una a caminar pel panoràmic GR-12 i una altra a escalar sobre agulles i parets. Ja ho diu l’eslògan: “Navarra, terra de diversitat”.
TEXT: Javi Calvo i Jaime Alonso

EXCURSIONISME

Volcans mexicans. Excursionisme d’altura al Nou Món
Els europeus associem Mèxic amb les tòpiques destinacions turístiques d’Acapulco, Cancún o Puerto Ballarta entre moltes d’altres. També amb la populosa i gegantina ciutat de Mèxic, la capital del país. D’altres fins i tot amb els conflictius passos fronterers de Tijuana o Ciudad Juárez.
Però Mèxic és molt més. Només cal buscar i remenar. Per als amants de les muntanyes presentem tres propostes a volcans que superen els 4.000 i fins i tot els 5.000 metres. Tres propostes que defugen la dificultat tècnica, aptes per a gairebé tothom.
TEXT: David Sancho

EXCURSIONISME

Estiula i Tubau. Tresors amagats al Ripollès
Allunyats de les massificacions, presentem un complet recorregut circular d’un dia per una de les zones menys conegudes del Ripollès. Resseguirem la vall d’Estiula i la carena dels rasos de Tubau. Gaudirem alhora del reguitzell de salts d’aigua i d’àmplies panoràmiques sobre els Pirineus i les planes de la Catalunya central. La varietat de paisatges es complementa amb el pas per grans masies com ara l’Auró, Puig-rodon i Serradell. Es pot demanar més per una jornada?
TEXT: Ignasi Planas

EXCURSIONISME

Grand Veymont. El gegant de Vercors
França s’enorgulleix, a banda dels Alps i els Pirineus, de tenir una sèrie de massissos que ompliran les expectatives del muntanyenc més sibarita. Un d’ells, just a tocar de Grenoble, és el massís de Vercors, separat dels Alps per la conca del riu Drac. El Grand Veymont (2.341 m) és el seu particular gegant. Us proposem de conèixer-lo a través d’una ruta circular que de ben segur no us defraudarà.
TEXT: Roger Costa

TÈCNICA

El ràpel. La maniobra més perillosa de l’escalada?
Que s’arrenqui la instal·lació del ràpel. Que ens desequilibrem per culpa d’una caiguda de pedres. Que s’acabi la corda sense arribar a la següent reunió i nosaltres continuem el ràpel, ara sense corda… La llista podria continuar amb moltes altres situacions indesitjables. Però no es tracta d’espantar ningú, sinó de recordar que moltes vegades correm un risc innecessari en realitzar aquesta maniobra, que molt fàcilment podem evitar com veurem a continuació.
TEXT: Jaume Anglada i Dordal

REFUGIS

Montgarri. Molt més que un paisatge
Quan l’Aran esdevé Pallars, al costat de la Noguera Pallaresa, s’emplaça idíl·licament el refugi de Montgarri. Aquest ocupa l’antiga rectoria del santuari i esdevé un aixopluc excel·lent, especialment a l’hivern, per a un seguit d’ascensions i travesses per unes muntanyes massa desconegudes.
TEXT: Enric Faura

ENTREVISTA

Joan Cerdà: “És difícil tenir un gran amic que alhora sigui un gran company de cordada”
Si les roques de Montserrat parlessin, ens podrien dir moltes coses bones d’aquest home ple, encara, d’una vitalitat extraordinària. Però és ell mateix qui ens transmet, a través dels seus relats, aquesta energia que el manté actiu tant a la muntanya com al mar. Escoltar-lo és un gran plaer. No solament ens fa una sana enveja, sinó que també ens dóna una agradable satisfacció i l’esperança de poder, algun dia, arribar a la seva edat amb aquest mateix esperit infatigable.
TEXT: Josep Fatjó