FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Notícies - 25/07/2024

Un estiu respectant la muntanya

Natura Refugis Societat

Una piulada des del compte del Agents Rurals on es llegia : “Denunciem dos grups d’excursionistes per banyar-se en llacs del PN d’Aiguestortes i del PN de l’Alt Pirineu on el bany està totalment prohibit amb l’objectiu de preservar l’equilibri dels ecosistemes d’alta munyana. Gaudeix del medi natural amb civisme i respectant l’entorn!”. Així es converteix en una eina d’avís per a la gent que segueix sense fer cas de les advertències en el llacs d’alta muntanya. 

El llacs de muntanya s’han conevertit en els últims anys en un atractiu turístic de primer nivell, més enllà del component purament excursionistic. Publicacions a Instagram, Tik-Tok i altres xarxes socials han fet que la presència de persones en aquests indrets s’hagi multiplicat de forma exponencial.

El mes d’agost acostuma a ser una de les temporades amb més afluència a les zones de muntanya del país i per aquest motiu cal extremar les mesures per a respectar el nostre entorn.

El bany en els llacs d’alta muntanya està prohibit en tots els casos causa del que això pot suposar per les espècies que habiten en aquestes aigües.

En un entrevista del passat estiu, amb el director del Parc Natural de l’Alt Pirineu, Marc Garriga, aquest explicava que “hi ha gent que puja fins els llacs només per banyar-se, en cap cas van a fer muntanya. El nostre objectiu principal és que tothom agafi consciència que banyar-se en un llac d’alta muntanya pot danyar el fràgil ecosistema que representa. Portem cremes solars, esprais per a mosquits, desodorants i fins i tot podem transmetre algunes enfermetats per banyar-nos en altres llocs que són fatals pels amfibis”.  El mateix director del PN de l’Alt Pirineu afirmava que “hi ha gent que fins i tot neteja estris de cuina o roba en rius o llacs d’alta muntanya. No són conscients del mal que això pot arribar a fer”.

La multa mínima per banyar-se en llacs és de 300€

El bany en llacs d’alta muntanya està controlat pels Agents Rurals que han començat des de l’últim estiu a fer vols amb helicòpter per a poder sancionar amb multes a tothom qui incompleixi la normativa. La multa mínima per banyar-se en llacs d’alta muntanya és de 300€.

Tot i aquests avisos més alarmistes  el mateix, Marc Garriga, ens apuntav que cal destacar la gent que, de forma voluntària, recull les deixalles que troba o adverteix altres de la prohibició de banyar-se en espais protegits. El màxim responsable del PN de l’Alt Pirineu creu que és important també posar en valor la tasca ben feta per molta gent que fa muntanya.

En període d’estiu, un altre dels focus a tenir en compte és el mal ús dels refugis d’emergència, que com el seu nom indica, estan pensats per a utilitzar-se principalment en casos d’emergència a la muntanya. El responsable de refugis i vicepresident de la FEEC, Josep Casanovas, denuncia el mal ús que es fa sovint d’aquests equipaments “Hi ha gent que es pensa que pot tenir unes vacances gratuïtes en els refugis d’emergència. Aquests equipaments necessiten un manteniment que fan les entitats de la FEEC i els cossos de seguretat que s’encarreguen també que estiguin en condicions. Gent poc conscienciada, els fa servir com si fos un alberg i  eviten que altres que els necessiten els puguin fer servir en condicions, ja que de vegades deixen els refugis o els seus voltants plens de deixalles”.

Des de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya s’ha treballat en un protocol de bon ús dels refugis d’emergència.

El PN de l’Alt Pirineu ha iniciat també una campanya per avisar de com s’ha d’actuar amb els gossos de protecció de ramats. En els darrers deu anys, tots els ramats tenen gossos que els cuiden, ja que ha tornat l’os a la zona. La intenció del Parc és avisar als excursionistes i sobretot a aquells que van amb BTT de com actuar davant de la presència d’aquests gossos.

Des de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, se segueix treballant també en la conscienciació de tothom que fa muntanya i per a poder conservar l’entorn que ens envolta.