La Judit Baseiria, redactora de la secció Muntanyes de Paper de la revista Vèrtex, ens ha escollit deu publicacions, repartides entre diferents gèneres, perquè tothom hi trobi allò que està buscant. Us presentem les principals novetats per a aquest Sant Jordi.
100 cims, els 150 essencials, Fermí Azcona, Constantí Torres i Joan M. Vives. Cossetània (2024)
Guia excursionista que recull els 150 cims del repte de la FEEC més representatius de tot Catalunya repartits per totes les comarques, aquells que han de figurar en qualsevol currículum excursionista.
Vies verdes de Catalunya, Juan Carlos Borrego. Alpina (2024)
Les vies verdes, traçats de tren antics que han quedat obsolets i es reconverteixen en camins, són itineraris senzills i suaus, ideals per al cicloturisme. Aquesta guia familiar recull les vies verdes de Catalunya en forma de vint rutes que ens permetran viatjar per paisatges tant de mar com de muntanya.
Senderisme a Catalunya II. Pep Llusà. Alpina (2022)
La segona edició de diferents rutes per senders homologats del país proposa un recorregut per Catalunya a través d’aquestes excursions accessibles per a tots els públics. Aquest és el segon volum d’una proposta que s’ha consolidat i que torna a publicar Alpina.
La balada del vell món, Oriol Canosa. Pòrtic (2025)
L’escriptor Oriol Canosa relata els sis mesos i 3.000 km que va caminar sol per les muntanyes d’Europa, per camins ancestrals, des de Collserola a Montserrat, arribar fins als Pirineus i travessar el Massís Central francès, els Alps i els Apenins, i fins a l’Acròpolis d’Atenes.
Hi ha llum entre les cordes, Sílvia Vidal. Ara Llibres (2025)
L’escaladora de referència mundial Sílvia Vidal ens obre les portes al seu món de parets exigents i cims inaccessibles d’arreu del món, penjant-se sola en llocs inhòspits i desconeguts. Un viatge inspirador sobre els límits humans, la solitud i la força de creure en un mateix.
El camí dels llacs, Josep Cuello. Ònix Editor (2024)
Josep Cuello ens convida a recórrer les valls, els rius i els llacs dels Pirineus des d’una mirada romàntica, recollint reflexions que combinen natura, història, pesca, lectures que evoquen la memòria del paisatge.
Ànima vertical, Yoji Kamata i Kunihiko Yomomizo. Símbol (2024)
Còmic que suposa la traducció al català d’un clàssic manga sobre alpinisme, inspirat en l’alpinista Yasushi Yamanoi. Reuneix set històries que exploren la bellesa i la duresa de la muntanya, des del Japó fins a l’Himàlaia.
Los verdaderos héroes del Himalaya, Bernadette McDonald. Desnivel (2024)
Darrer llibre de l’escriptora guardonada Bernadette McDonald en què reivindica el paper fonamental i sovint ignorat dels escaladors locals de l’Himàlaia i el Karakoram en les grans gestes alpinístiques. Dona veu als xerpes, baltis i altres grups oferint una nova perspectiva sobre la història de l’himalaisme i els seus protagonistes.
La primera d’una quimera, Josep Jané. Tushita (2024)
Amb pròleg del reconegut escalador i dibuixant Armand Ballart, aquest llibre ens planteja una petita biografia curricular i escaladora de setze grimpaires que han deixat petja a casa nostra, precisament per la seva tasca oberturista, entre el tombant del segle XX i el segle XXI, obrint vies d’escalada a casa nostra i a fora, les quals els ha fet personatges populars en la seva disciplina.
Excursions amb ermites en llocs singulars, Joan Escalé. Sua (2025)
Una tria de rutes a les ermites més sorprenents del nostre país, situades en els llocs més inversemblants, entaforades dins de balmes o coves. D’altres es troben penjades en una cinglera, plantades dalt d’un cim, ficades dins d’un cràter o embellint una vall.
El arte en el croquis de escalada, Eli Azurmendi, Rafa Elorza i Juancar Sanz. Expocroquis (2023)
Llibre que destaca el valor artístic dels croquis de les vies d’escalada a través dels diferents estils, tècniques i formes i amb les imatges magnífiques de croquis aportats per escaladors de tot el món al llarg de la història.
Sempre a punt. Manual de supervivència als Països Catalans, Nil Jaile. Piolet (2024)
Manual de tècniques de supervivència contextualitzades als Països Catalans, que ens ajuda a fer una estada als paratges naturals més conscient i significativa, a prevenir incidents i accidents i, en cas que es materialitzin, a tenir alguna base sobre la qual superar-los reeixidament.
Excursions pel Prepirineu del Segre, Olga Rovira i David Guiu. “XXIII Premi Vèrtex”. Cossetània (2025)
L’obra guanyadora del XXIII Premi Vèrtex ja és a les llibreries i presenta 20 itineraris pel Prepirineu més desconegut de les comarques de Lleida. El llibre segueix el recorregut del riu Segre orientat cap a migjorn, en un intent de fer justícia a una terra massa cops oblidada.
Valls-Kenya 74. Xavier Azagra, Pere Benaiges, Òscar Cadiach, Josep Capellades, Sebastià Figuerola, Eduard Gonzàlez i Jordi Magrinyà. Cossetània (2025)
Un viatge de joventut que va portar a una colla d’amics de la capital de l’Alt Camp a emprendre un recorregut potser massa llarg fins a Kenya. En el viatge, que comença ja del revès, s’expliquen les moltes aventures que van haver de viure l’any 1974 per poder arribar fins a fer el cim del Kilimanjaro. Un París-Dakar avançat als seus temps, ple de romanticisme muntanyenc.
Les veus de la Muntanya. Marta Masó i Laia Giménez. Edicions Sidillà (2025)
Una de les novetats agradables d’aquest Sant Jordi són aquestes veus de la muntanya convertides en llegendes del Pirineu català. Un llibre il·lustrat que ens parla de l’espai màgic de la muntanya catalana com un regne habitat per tota mena de personatges genuïns i meravellosos que ens conviden a establir un vincle reparador amb la nostra dimensió natural perquè, des de les seves veus i aventures, puguem sentir també les nostres. Unes històries que han passat d’avis a nets i que ara agafen forma de llibre amb les il·lustracions de la Laia Giménez, amb un característic esperit celta i carregades de muntanya i natura.
Revista Vèrtex, Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya
La revista Vèrtex és un referent en el món de la muntanya i ja ha superat els 300 exemplars des de la seva creació. Revista de periodicitat trimestral, porta fins a casa l’actualitat de la muntanya i propostes diverses per realitzar no només a Catalunya, sinó arreu del món.
Si no ets federat de la FEEC, pots fer la teva subscripció a Vèrtex al nostre web, on també podràs consultar totes les publicacions en línia.