Els Bombers de Barcelona del primer grup de rescat de muntanya de Catalunya han rebut el reconeixement de l’Ajuntament de Barcelona en motiu dels 35 anys de dedicació al servei. Els escaladors federats Josep Lalueza, Fernando Álvarez i Joan Castells, són els tres primers bombers especialitzats en rescats de muntanya que han complert els 35 anys de servei al cos de bombers municipal.
L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, va lliurar les medalles de reconeixement a diversos membres dels Bombers de Barcelona en l’acte de reconeixement que va tenir lloc al Saló de Cent de l’Ajuntament, passat 6 de març, amb motiu de la festa patronal dels Bombers, dedicada a Sant Joan de Déu. Lalueza, Álvarez i Castells van entrar al cos de Bombers de Barcelona per formar part del primer grup de rescat de Catalunya. Ara han complert 35 anys de servei i han rebut la medalla de reconeixement de mans de l’alcalde de la ciutat.
Abans de la creació dels GRAE dels Bombers de la Generalitat, la Brigada Especial de Rescat del Servei de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments dels Bombers de Barcelona feien els rescats de muntanya arreu de Catalunya. Una tasca que, obligatòriament, requeria bombers professionals amb l’ofici d’escalador per al seu nomenament.
Els orígens del salvament a la muntanya a Catalunya
La Brigada Especial de Rescat (BER) del Servei de Extinció d’Incendis i de Salvaments (SEIS) té el seu orígen en una de les reorganitzacions dels Bombers de Barcelona, amb l’objectiu d’ampliar les especialitats i crear un equip amb una preparació específica per intervenir en sinistres a l’aigua, la muntanya, túnels, espeleológics, entre d’altres.
Al voltant del SEIS, l’any 1973, es va organitzar un grup de bombers amants de la muntanya amb experiència heterogènia, però molta inquietud per introduir les tècniques i els equips d’escalada en els procediments ordinaris de rescat urbà. És en aquest context que neix la Brigada Especial de Rescat dels Bombers de Barcelona, que va ser l’encarregada de formar un grup d’especialistes que poguessin abordar els rescats en muntanya i els d’espeleologia i que acabaria actuant a qualsevol indret de Catalunya.
Segons explica el primer cap de la Brigada Especial de Rescat (1974-1981), Ricardo Olabegoya, a la revista Emergencia 112, número 104, d’octubre de 2014, el rescat a la muntanya, especialment en condicions meteorològiques adverses, requereix del coneixement de tècniques d’escalada en paret, gel o neu, per això, en aquells temps s’atenia principalment des de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, a través dels Grups de Socors en Muntanya format per personal federat voluntari, però amb molta experiència.
La Brigada Especial de Rescat va tenir una important rellevància fins que el cos de Bombers de la Generalitat va començar a formar el seu propi equip, l’embrió de l’actual Grup de Recolzament d’Activitats Especials (GRAE), que entre d’altres funcions té sota la seva responsabilitat el rescat en muntanya.