La capital de la Plana, Vic, s’ha convertit en l’epicentre del món de la muntanya a Catalunya aquest cap de setmana. Un programa ple d’activitats ha fet que un gran nombre de públic que han fregat els 15.000 visitants, malgrat la pluja, hagi gaudit d’una gran oferta de muntanya en aquesta 43a Fira de la Muntanya de Vic, tot just abans de començar la temporada d’hivern.
Amb rècord d’expositors, 85, i amb l’atractiu de la presentació oficial de la temporada de les estacions d’esquí de FGC, celebrada divendres a la tarda a la fira, es va donar el tret de sortida a aquesta edició.
La Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya ha participat, com és habitual, d’aquesta edició de la Fira de la Muntanya amb un estand propi i amb l’organització de diferents ponències i presentacions a la mateixa fira. Des de la celebració dels 40 anys de la primera expedició catalana femenina al Kantenga amb la Pita Capella, passant per una ponència a càrrec del DR. Jose Manuel Sòria sobre la vinculació de la muntanya i la trombosi o el documental de Sergi Mingote al K2 que ha servit per a tancar la Fira, han estat algunes de les propostes organitzades des de la FEEC conjuntament amb Vic Fires.
A més a més la FEEC ha col·laborat amb Osona turisme per a l’organització d’una ponència parlant d’inclusió a la muntanya i amb els Agents Rurals que han tornat a portar a la Fira el taller “A la muntanya no hi deixis rastre”, un taller que es va dissenyar conjuntament amb la FEEC i la Fundació Kilian Jornet.
Cal destacar novament la gran acollida de la tradicional Matagalls- Vic, que va exhaurit inscripcions en només tres setmanes i ha comptat amb un total de 651 participants. La caminada organitzada des de la UE Vic ha tornat a ser un reclam per la jornada de diumenge.
El vicepresident de la FEEC, Josep Casanovas, va ser l’encarregat de participar a l’acte inaugural de la fira, al costat de l’alcalde de Vic, Albert Castells, regidors del consistori viguetà, representants de la fira, i el Conseller d’Esports de la Generalitat, Berni Àlvarez, que es va estrenar a la Fira de la Muntanya.
Open i campions universitaris
Més de 379 esportistes en categoria absoluta i 66 en infantil, han participat al Campionat d’Open Bloc, celebrat al rocòdrom exterior situat a la part de davant del recinte; un espai espectacular que ha captivat el públic amant de l’escalada. Amb música electrònica, bon temps – excepte la pluja de dissabte a la tarda, que va provocar la cancel·lació d’algunes activitats exteriors perquè les preses i les cordes estaven massa mullades per continuar -, un alt nivell de competició i concerts nocturns, el 3r Festival d’Escalada s’ha consolidat com un dels esdeveniments més importants de la península i una cita imperdible per als aficionats. Les inscripcions per a la categoria d’adults es van esgotar en només 48 hores, un reflex del gran interès que desperta aquest esdeveniment, que ha aplegat alguns dels millors escaladors de Catalunya.
El mateix open va servir per a definir els campions universitaris de Bloc. En categoria femenina, Maria Benach (UAB) es va emportar la victòria per davant de Marina Revert (UDL) i de la Haizea Oses (UB). En homes la victòria va ser per Cedric Lluc Miles (UdG) per davant d’Emil Jover (UIC) i Ian Cano (UdL).
Literatura de muntanya i homenatge en una edició especial dels Premis Editorial
Dins de l’àrea expositiva de la Fira de la Muntanya, els visitants han pogut gaudir de la Fira del Llibre, un espai dedicat a la literatura especialitzada en el món de la natura, l’esport i l’aventura. La fira ha celebrat la 10a edició dels Premi Editorial 2024, que destaca les millors publicacions especialitzades en muntanya i natura, amb 70 obres presentades al concurs. La cerimònia d’entrega de premis va canviar el seu format, en motiu del desè aniversari, amb una proposta dinàmica i amena.
Aquests són els resultats del concurs:
– Premi Jacint Verdaguer al millor llibre publicat que versi sobre cultura, patrimoni, traduccions i/o narrativa de muntanya en llengua catalana: Univers Foradat. Alguns apunts sobre escalada al Montsant, de Josep Jané Vallvey. Editorial Piolet.- Premi Cèsar August Torras al millor llibre publicat que versi sobre cultura, patrimoni, tradicions, etnografia, botànica, fauna, geografia, geologia, paisatge, ecologia… en llengua catalana d’interès excursionista: Serra del Montsec. 101 propostes, de David Chacobo i Cristina Capell. Editorial Efadós 2024.
– Premi Artur Osona a la millor guia, obra o manual d’àmbit tècnic, geogràfic o conservacionista en llengua catalana: L’Esquí de Muntanya a Catalunya. 50 itineraris pel Pirineu Català, de Carles Lluch i Pito Costa. Editorial Cossetània.
– Premi Juli Soler al millor mapa excursionista: NÉOUVIELLE · GAVARNIE · MIDI DE BIGORRE (Parc National des Pyrénées ·Est). Editorial Alpina.
– Premi Collsacabra al millor llibre de muntanya en llengua no catalana: El arte en el croquis de la escalada. Art in climbing topos, de Eli Azurmendi, Rafa Elorza y Juancar Sanz. Editorial Expocroquis.
El jurat va decidir atorgar un accèsit a Ànima Vertical, de Yoji Kamata y Kunihiko Yokomizo Editorial Símbol Editors.