Tenia un any per assolir el repte i es podria dir que ho ha aconseguit. Aquell somni que començava el juliol de 2018 s’ha fet realitat amb el Gasherbrum II (8.035 m). Un any i dos dies després, Sergi Mingote ha assolit l’últim cim del repte 3x2x8000, amb el que buscava escalar sis vuitmils en un sol any sense oxigen suplementari. Aquest repte però, anava molt més enllà del terme esportiu, també es tractava d’un repte solidari.
A les 6.25 hora local (3.25 aquí) arribava al cim del GII, una muntanya que ha fet d’una tirada sense contratemps. El 16 es trobava al C2, el 17 al C3 i, sense fer parada al C4, el 18 feia cim.
Sis vuit mils en un any
Ha estat un any de canvis constants. El català ha hagut de modificar els plans diverses vegades en els últims 365 dies, pocs vuitmils no s’han creuat a la seva ment. Iniciava el repte el passat juliol amb el cim del Broad Peak (8.047 m), que encadenava amb el K2 (8.611 m) amb només una setmana de diferència. El setembre feia el tercer vuitmil, el Manaslu (8.163 m). En aquest moment havia de fer el Dhaulagiri, però va haver-hi de renunciar a causa de les condicions meteorològiques. Amb aquest hauria sumat quatre vuit mils en menys de dos mesos.
L’expedició es va reprendre el maig, amb intenció de fer doblet al Lhotse (8.516 m) i l’Everest (8.848 m). El català va haver de renunciar al sostre de la Terra després d’assolir el Lhotse, ja que es trobava al Camp Base amb una costella fisurada i una infecció de pit. Aquesta muntanya no era desconeguda per ell, el 2001 hi havia ascendit pel vessant sud (Tíbet) i el 2003, pel vessant nord (Nepal). De fet, es troba entre el reduït grup de tres alpinistes catalans que han pujat al sostre del món dues vegades, juntament amb Kilian Jornet i Òscar Cadiach.
A només dos vuitmils del repte volava al Pakistan el passat juny per enfrontar-se al Nanga Parbat (8.126 m), al Gasherbrum I (8.080 m) o al Gasherbrum II (8.035 m). El primer va assolir-lo el passat 3 de juliol per la tradicional via Kinshofer. L’ascens va ser més lent del que s’esperaven perquè van haver d’obrir traça. Tot i així encara li quedaven forces per encara el Gasherbrum I. Després d’arribar al C2 i patir problemes logístics amb la tenda va decidir canviar de plans i que fos el Gasherbrum II el que completés el seu somni, que s’ha fet realitat aquest 18 de juliol. Així que va baixar fins al C1 que comparteixen els dos cims i va encarar la pujada sense pausa.
Tot i que inicialment l’alpinista de Parets del Vallès buscava assolir els tres cims més alts del món (Everest, K2 i Kanchenjunga), per rebatre així el rècord Guinness que actualment està en mans de l’italià Silvio Mondinelli, que els va escalar en 3 anys i 64 dies, s’ha emportat el rècord de ser el primer alpinista que en fa sis en un any sense l’ajuda d’oxigen suplementari.
Repte solidari
Mingote tenia per objectiu visualitzar les capacitats de les persones discapacitades i aprofitar per donar a conèixer entitats catalanes que ens ho demostren cada dia amb el que fan.
La part més solidària del projecte anava lligada a les entitats APINDEP, RODAMUNT, Be Artsy i la Fundació Catalana de la síndrome de Williams. De fet, va volar a l’Himàlaia amb vuit joves amb discapacitat intel·lectual de la cooperativa Apindep. Aquests van seguir els passos del català fins a Tengboche, a gairebé 4.000 metres, punt mig del trekking de l’Everest.
Aquesta va ser la primera expedició inclusiva a l’Everest, presentada a la inauguració de la nova seu d’ONAT Foundation a Parets del Valles, presidida pel mateix Mingote i dedicada a fomentar la inclusió social i la solidaritat a través de l’esport.