La Trobada Senderista Transfronterera dels Pirineus ha arribat aquest diumenge 2 de setembre a la seva cinquena edició. Un total de 53 senderistes s’han reunit al port de Tavascan (2.215 m), a la carena fronterera entre el Pallars Sobirà i l’Arieja, al terme municipal de Lladorre, dins del Parc Natural de l’Alt Pirineu. La trobada ha estat organitzada per la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) i el Comitè Departamental dels Pirineus Orientals de la Federació Francesa de Senderisme (FFRP), amb el suport del Centre Excursionista de Lleida i el Club Excursionista Ripoll.
Els senderistes catalans han partit des de la Font de La Costa a les 10:00 h del matí, amb un recorregut de 3 km i 400 m de desnivell positiu, resseguint una part del traçat de l’itinerari transfronterer GR®T 58. El recorregut dels senderistes francesos ha estat més llarg: han sortit d’Ossese, remuntant el riuet del mateix nom i recorrent 6 km amb 1.400 m de desnivell positiu.
A les 11:30 h les dues columnes s’han retrobat just al coll que forma el Port de Tavascan, davant la muga número 423, que marca la frontera entre Catalunya i França. Un petit refrigeri format per formatges i llonganissa ofert pels nostres companys francesos i galetes de Camprodon i ratafia per part dels senderistes catalans.
Claude Pauly, representant del Comitè Departamental de l’Ariège de la Federació Francesa de Senderisme, i Josep Casanovas, vicepresident primer de la FEEC i Cap de l’Àrea de Territori, han agraït a tots els assistents la seva participació en un acte que va néixer amb la voluntat de posar en valor la feina que es fa des d’ambdues federacions (FEEC i FFRP) per unir els dos grans senders transpirinencs.
Ha tancat l’acte el president de la FEEC, Jordi Merino, recordant que el punt de trobada era un dels molts colls pirinencs que es van utilitzar per a la fugida de refugiats de la Segona Guerra Mundial des de les localitats d’Ossèse, Ustou i Aulus les Bains, a la regió de l’Ariège, fins al Pirineu català. Des del Port de Tavascan, els caminants, en busca de la llibertat, seguien la ruta fins a Tavascan per continuar en direcció a Lleida, ja dins del territori català. Es tracta d’una etapa curta que permet fer un tast de l’experiència que varen viure els refugiats que creuaren els Pirineus per fugir dels horrors del nazisme. “Aquest acte referma el compromís de les federacions de muntanya de Catalunya i França de treballar per la fraternitat dels pobles”, ha conclòs.