Zeba Produccions inicia una campanya de micromecenatge per a la realització d’un documental sobre l’exili de la marededéu de Núria. Aquest projecte pretén recollir una part del finançament necessari per fer possible el projecte audiovisual que vol donar a conèixer els fets ocorreguts durant l’exili de la verge.
Per fer aquest audiovisual es combinaran dos aspectes: per una banda, entrevistes i documentació de l’època, i per una altra, les recreacions del viatge de la imatge de la Mare de Déu. Segons els responsables del projecte, “la voluntat és fer un documental que detalli d’una manera clara els fets que van succeir, explicada a través dels records i de la memòria dels implicats, i, alhora, fer-lo amè, atractiu i interessant pel públic intergeneracional que el veurà gràcies a les recreacions, el muntatge i la història d’aquest exili”.
El pressupost per fer el documental, que es rodarà a la tardor i estarà llest a la primavera del 2015, ascendeix a 15.000 euros, 6.000 euros dels quals es pretenen aconseguir a través de la campanya de micromecenatge.
L’exili de la marededéu de Núria
Amb l’esclat de la Guerra Civil, i davant el fervor anticlerical dels milicians republicans, el capellà del Santuari de Núria, mossèn Ventura, es va endur la imatge de la Mare de Déu de Núria a peu per la muntanya amb l’objectiu de salvaguardar-la de possibles escomeses que la posessin en perill.
A partir d’aquí va començar un exili de la imatge religiosa que es va allargar quatre anys i que va portar la verge a fer diverses estades: primer enterrada en un clot, després a la Catalunya Nord, seguidament va passar per l’abadia d’Hautecombe a França i va acabar arribant a Suïssa, on va estar primer en una caixa forta d’una oficina bancària i finalment va acabar en mans del bisbat de Friburg. Durant aquest temps la imatge va ser custodiada per diverses persones: en primera instància, per mossèn Ventura, però a partir d’aquí i a mesura que anava canviant de lloc, també canviaven els seus vigilants. Rafael Patxot va ser l’encarregat de fer-ne el trasllat fins a Suïssa. La marededéu de Núria no va retornar a terres catalanes fins al 1941.
Coordinada per Manuel Castellet
El coordinador del projecte, autor del llibre L’exili de la Marededéu de Núria (1936-1941), Manuel Castellet, es defineix com a matemàtic de professió, excursionista per afició i amant de Catalunya i la cultura catalana, per devoció. Ha estat professor de matemàtiques a la UAB, president de l’Institut d’Estudis Catalans i director de la Fundació Ferran Sunyer i Balaguer, a més de ser autor d’altres llibres i de participar en moltes altres iniciatives.
La realització del documental va a càrrec de Zeba Produccions, que ha fet diversos treballs coproduïts o emesos per Televisió de Catalunya, com ara: “Manuel de Pedrolo, trencant l’oblit”; “La Sardana, dansa nacional de Catalunya?”; “La Crida, història d’una resposta”; “Terra Lliure, punt final” o “Pau Escalé, go to the parad-Ice”.