Els deu joves participants a les estades als Alps han gaudit d’una setmana a la magnífica Val d’Ayas (Aosta), als Alps Italians, acompanyats dels tècnics Jordi Canyameres i Oriol Mestre del 14 al 22 de juliol. L’objectiu principal era fomentar les activitats alpinístiques entre els membres i conèixer noves regions i serralades. També s’han treballat diferents continguts tècnics i de seguretat, així com d’organització, planificació i logística de les ascensions i els valors de la convivència i la companyia.
El primer dia ha servit per dur a terme una jornada de repàs i formació tècnica en alta muntanya: ús del talabard, encordament, tècniques de progressió, ràpel auto assegurats i rescat en esquerdes.
El dimarts, els ha tocat fer la tirada més llarga de tota la setmana. Del poble de Sant Jacques al final de la vall d’Ayas, han pujat 1.700 metres de desnivell fins arribar al refugi de Guide (a 3.420 m), passant pel refugi de Mezzamala. Des del refugi de Guide, els joves podien contemplar la glacera que els tocaria pujar l’endemà.
L’objectiu del dimecres ha estat pujar el Pollux, el primer cim de 4.000 metres de les estades. L’equip va tardar aproximadament unes 5 hores en fer cim, tot superant corredors delicats, diferents trams amb roca i una aresta de neu, l’encarregada de fer-los arribar directament al cim. L’ascensió no era complicada però requeria paciència i delicadesa a l’hora de realitzar alguns moviments.
Per dur a terme l’ascensió del dijous, han remuntat la mateixa glacera del dia anterior fins al peu del Pollux. Aquesta vegada però, han continuat per la llarga glacera dels Breithorns, fins al Breithorn Occidental de 4.165 metres. Per arribar a fer el cim, els joves han pujat pel coll que separa els dos Breithorns travessant una glacera llarga i amb un nombre considerable d’esquerdes. Al tram final, han superat una aresta especialment estreta i aèria que complicava una mica més el nivell. Des d’aquest cim, han observat la coneguda muntanya del Cerví amb tot el seu esplendor. Degut al bon temps, els joves han pogut ascendir el seu tercer 4.000, el Breithorn Central.
El divendres han assolit el pic més alt de les estades, el cim del Castor de 4.226 metres. Remuntant novament la glacera dels darrers dies fins arribar al vessant oest del Castor, per arribar al llarg pendent a sota d’un coll. En aquest punt, ha començat la part més delicada i difícil de tota l’ascensió: una paret d’uns 65º d’inclinació, totalment glaçada i que calia superar amb la tècnica de piolet tracció. Amb precaució i posant alguns cargols de glaç per assegurar l’escalada, un a un, han pujat aquesta part més compromesa però també més emocionant, fins al coll nord-oest. Una aresta de neu, curta però molt aèria, els ha portat fins l’últim cim.