Notícies - 24/11/2018
L’Assemblea General Extraordinària de la FEEC aprova un pressupost de 4,7M d’euros per aquest 2019
L’Assemblea General Extraordinària de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) ha aprovat per unanimitat el pressupost presentat per la junta de la federació per aquest 2019. Un pressupost que pràcticament es manté igual respecte al de l’any anterior, amb un lleuger augment del 3%, i que s’enfila fins a 4.788.000 euros.
L’Assemblea de les entitats s’ha celebrat a la Diputació de Lleida (Segrià), organitzada pel Centre Excursionista de Lleida (CEL), el 24 de novembre, amb l’assistència d’una trentena d’entitats. Aquesta ha començat amb la benvinguda del President de la FEEC, Jordi Merino, i del vicepresident del CEL, Josep Sierra. Gerard Subirach, vicepresident de la Diputació de Lleida i alcalde de Rialp, ha destacat que Lleida, al no tenir mar, és un territori totalment compromès amb el turisme de muntanya, i ha mencionat el Centre Excursionista de Lleida com a centre de referència a la capital del Segrià.
En l’informe de presidència, Jordi Merino, ha destacat la celebració del cinquantè aniversari de la Flama de la Llengua Catalana aquest 2019, on es pretén portar la Flama des de la tomba de Pompeu Fabra a Prada (Conflent), fins a Montserrat, resseguint l’itinerari de la primera edició. Merino ha animat a les entitats a apadrinar un tram d’aquest recorregut. També ha donat a conèixer la creació de Comissió del Centenari de la FEEC, per a la celebració d’aquests 100 anys de la federació el 2020.
Novetats per al 2019
Els diferents caps d’àrea de la FEEC han presentat les novetats per a l’any vinent. Pel que fa a l’Àrea d’Entitats, Carles X. Pons, ha volgut destacar que es vol donar més pes al Dia Mundial de l’Activitat Física, del 6 d’abril, amb diferents iniciatives que incentivin l’activitat física com a acció saludable més enllà de l’esport.
La novetat més important de l’Àrea d’Excursionisme, amb Joan Huertos al capdavant, és la creació del Rodacamins, un circuit de BTT que estarà format per tres nivells de dificultat. Cal destacar que no es tracta d’una activitat competitiva, sinó que busca fomentar les sortides en companyia. Pel que fa a la marxa aquàtica, es participarà en el calendari europeu de la disciplina, amb l’organització d’una prova a Roses el 2 i 3 de febrer. També es canviarà el format de la Trobada de Descens de Barrancs Gorgs, amb un format més festiu i la participació de diverses entitats. A més, tant en barrancs com en escalada, s’insta a les entitats a fer sol·licituds per al reequipament de barrancs o vies, on la FEEC col·laborarà amb el material.
La novetat de l’Àrea de Lleure, de la mà de Bernat Macià, és l’elaboració d’un calendari que inclourà els campaments infantils i els campament per a adults i un altre per a les marxes infantils.
L’Àrea de Territori també s’ha presentat amb nous projectes. Josep Casanovas ha anunciat que ja es comença a preparar la segona edició del Catalonia Trek Festival, que se celebrarà a la Costa Daurada el 2020. També ha destacat el projecte transfronterer Entrepyr II, que l’any vinent ja començarà a visualitzar les seves accions, com la millora del sistema de depuració d’aigua mitjançant noves fosses sèptiques en algunes equipaments. També es posarà en marxa el Cos de tècnics de senders i es definirà el traçat del nou sender GR 192.
Antoni Massagué, a l’Àrea Tècnica, ha anunciat la represa de la Copa Catalana de Bloc d’escalada. Pel que fa les curses per muntanya, s’ha fusionat el calendari de curses d’ultraresistència i el de resistència, amb proves de diferents distàncies i dificultats per tal d’afavorir la participació. A més, també se celebrarà el primer campionat de Catalunya d’Snowrunning (curses per muntanya en terreny nevat) a Núria el 24 de febrer.
Pel que fa a l’Àrea de Formació, es treballarà en la formació d’instructors de descens de barrancs i marxa nòrdica i se seguiran duent a terme les estades i els diferents cursos de monitors i instructors de totes les especialitats, tenint en compte que hi haurà dues convocatòries de proves d’accés per aquest 2019.
El director de comunicació, Quim Pons, ha tancat aquesta presentació de les àrees explicant les novetats de l’Àrea de Comunicació. La més important és la posada en marxa, juntament amb l’àrea de sistemes i tecnologies i la resta d’àrees de la federació, del nou web de la FEEC. Un portal que es vol adaptar a l’actualitat, amb un disseny més net i pràctic i amb una navegació més àgil. Pons també ha presentat la nova campanya FEDERA’T, sota el lema “Fem història i la fem junts”. S’ha dissenyat un vídeo que mostra quatre de les potes principals de la FEEC: la competició, la formació, l’excursionisme i els senders i els refugis. Aquesta campanya començarà el proper desembre juntament amb els nous carnets federatius.
Jordi Quera, del Comissionat Internacional, ha posat de manifest que hi ha molts organismes a nivell internacional on no estem reconeguts i hi hauríem de ser. “Hi ha una estratègia clara per anar aconseguint aquest reconeixement a nivell internacional i que es conegui la tasca de la federació a l’exterior”, ha afirmat.
Millores en el carnet federatiu
Enguany el carnet federatiu arriba amb novetats. Per una banda, en la pòlissa de Responsabilitat Civil, s’ha augmentat el límit per sinistre a 1.000.000 d’euros, davant els 600.000 de la passada temporada.
De l’altra, referent a la pòlissa d’accidents, s’ha creat una nova proposta de modalitat MUNTANYA PLUS, per la que es triplica el capital de mort per accident i mort no accident durant la pràctica esportiva i s’anticipa la liquiditat ràpida de fins a 5.000 euros per a despeses justificades de sepeli. S’han incorporat també noves activitats cobertes per l’assegurança: marxa aquàtica en totes les modalitats; el pont tibetà en les modalitats C, D i E, i l’esquí de rodes (skiroller) i l’estel de neu (snowkite) en les modalitats D i E.
A partir d’ara, el còmput de set dies de comunicació es comptarà a partir de la data en què es pugui comunicar el sinistre de l’accidentat, no des de la data de l’accident. I també s’incrementa un 25% el capital de trencament de dents i odontologia.
El preu del carnet federatiu s’ha augmentat un 5% respecte l’any passat i es pot aconseguir a partir de 44,70 euros anuals.
També s’ha creat un descompte en la tarifa de l’assegurança de la llicència temporal de caminades i marxes populars i per a sortides i activitats de les entitats. S’ofereix un 10% de descompte sobre la prima de l’assegurança per a la inscripció de més de 25 persones en una mateixa prova o activitat i un 20% si la inscripció és de més de 50 persones.
En aquesta assemblea també s’han ratificat un total de sis reglaments esportius repartits entre l’àrea tècnica i l’àrea d’excursionisme i s’ha presentat el cartell de les competicions d’esquí de muntanya, raquetes de neu i canicròs per a la propera temporada.
Modificació dels estatuts de la FEEC
Després de l’Assemblea General Extraordinària s’ha celebrat una segona assemblea per a la modificació dels estatuts. Primer s’ha proposat modificar el punt 2.5 de l’annex número 3, per tal d’adequar-lo a la realitat actual de l’Àrea de Comunicació i al mateix temps poder optar a subvencions per mitjans digitals. El segon canvi ha estat per concretar millor la tipologia de curses per muntanya del punt 1.1.2. de l’annex 3. Ambdós modificacions han estat aprovades per unanimitat.
Aquesta és la cinquena assemblea on els representants de les entitats de la FEEC han pogut seguir el dossier a través d’una tablet, apostant per disminuir de forma important la despesa econòmica que suposava el suport en paper i sobretot reduir el medi ambiental de l’acte.