L’art de la pedra seca ha passat a formar part de la llista de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la Unesco. Segons la Unesco, “els murs de pedra seca desenvolupen un paper essencial en la prevenció de corriments de terres, inundacions i allaus”.
Les construccions de pedra seca són aquelles que s’aixequen utilitzant pedres de l’entorn proper i sense cap material de cohesió, com podria ser la calç o el guix. Aquesta tècnica s’utilitzava tradicionalment a les zones rurals per aixecar gran varietat de construccions per a l’activitat agrària i ramadera tradicional, així com l’explotació del bosc o l’abastament d’aigua. Cabanes, barraques, masos, cisternes, basses, escales, ponts o forns de calç, entre d’altres, són algunes de les estructures més habituals. La tècnica de la pedra seca es practica des de la prehistòria, sobretot a partir del neolític.
Aquesta diversitat de construccions es ben coneguda pels amants de l’excursionisme, ja que podem trobar manifestacions d’aquest tipus arreu dels senders catalans. En molts indrets, fins i tot, s’organitzen rutes dedicades exclusivament a conèixer l’art de la pedra seca. De ben segur que a partir d’ara seran més senderistes els que sortiran per descobrir-lo.
Foto de portada / Construcció de pedra seca a Capçanes. Enoguia.cat