Notícies - 21/05/2015
L’Àrea de Refugis de la FEEC organitza un curs de formació en matèria de seguretat per als guardes
L’Àrea de Refugis de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) ha organitzat aquest dimecres 20 de maig un curs de formació en matèria de seguretat, rescats de muntanya i emergències, a una cinquantena de guardes de refugis de muntanya, gestionats per la pròpia FEEC i les entitats i clubs excursionistes de Catalunya.
La jornada, que s’ha celebrat al refugi Lluís Estasen (Pedraforca), ha estat impartida pel Grup d’Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers de la Generalitat i la Unitat de Muntanya del Cos de Mossos d’Esquadra. Amb la formació impartida es pretén fer partícips als guardes de tot el procés que implica l’emergència a la muntanya, ja que són receptors de molts avisos d’accidents a la muntanya i és molt important que puguin esdevenir informadors qualificats, tant per als Bombers com per als Mossos d’Esquadra, bé sigui per comunicar un accident que hagi ocorregut, com per iniciar possibles serveis de recerques de persones perdudes a la muntanya. A més, cal tenir en compte que els guardes dels refugis de muntanya són un element molt important per fer arribar a la ciutadania els consells de seguretat a la muntanya.
Els refugis, infraestructura logística en rescats de muntanya
El curs ha començat amb una explicació dels membres del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) sobre els recursos operatius, la distribució i l’estructura dels Bombers de la Generalitat, seguida d’una xerrada sobre com s’activen els recursos en cas d’emergència. Després s’ha parlat dels rescats de muntanya i de com es mobilitzen els recursos del GRAE un cop es rep l’avís, on s’ha aprofundit en la funció del refugi com a infraestructura logística i de quin rol ha de tenir el guarda per l’operativitat de rescat.
Seguint la mateixa línia, el cap de la Divisió dels Grups Especials dels Bombers de la Generalitat, Sebastià Massagué, ha parlat dels plans d’emergència en instal·lacions com són els refugis de muntanya i els riscos que hi tenen associats. En aquest sentit també ha intervingut el coordinador de seguretat i dels Plans d’Autoprotecció (PAU) de la FEEC, Lluís Simó, que ha exposat les línies d’actuació de la Federació en aquest àmbit.
També s’han explicat les particularitats dels rescats on intervenen els mitjans aeris i de les mesures de seguretat al voltant d’aquestes operacions. Aquesta explicació ha anat seguida d’un taller pràctic amb un helicòpter dels Bombers de la Generalitat sobre la participació del guarda en aquelles actuacions on intervé el mitjà aeri.
Conveni de col·laboració entre el Departament d’Interior i la FEEC
Tant la col·laboració en l’elaboració i la difusió dels missatges preventius i de seguretat a la muntanya, com la pròpia activitat formativa realitzada al refugi Estasen es porten a terme en el marc del conveni de col·laboració que van signar el departament d’Interior i la FEEC l’any 2012, així com dins del programa de Seguretat a la Muntanya.
Des de la Federació ens congratulem de l’èxit de participació que va tenir la jornada, així com també volem agrair l’assistència de Bombers, Mossos, així com l’alcaldessa de Saldes i un dels tècnics del Parc Natural del Cadí-Moixeró.