L’elit catalana, espanyola, europea i mundial dels raids d’aventura es reuneix del 3 al 6 de juliol a la Val d’Aran per disputar la primera edició del Raid Internacional Raidaran. La prova, l’única d’abast internacional a l’Estat aquesta temporada, és puntuable per a l’ARES (Adventure Racing European Series), de manera que no hi faltaran els millors equips del continent europeu. Després de la cita aranesa, només quedaran dues competicions d’Irlanda i la República Txeca que es disputaran al mes d’agost.
A més, el Raidaran es disputa com a Campionat de Catalunya de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC). El primer equip català de la competició tindrà la possibilitat de defensar els colors de Catalunya en el mundial que tindrà lloc a l’Equador al mes de novembre. D’altra banda, l’equip guanyador del Raidaran 2014 obtindrà la inscripció gratuïta per al campionat d’Espanya Cera del 2015.
El Raid Internacional Raidaran 2014 pren el relleu del Raid del Segre, que s’havia disputat durant quatre edicions fins l’any passat. El nou esdeveniment a la Val d’Aran, però, fa un salt qualitatiu quant a exigència i participació, ja que la competició s’allarga a quatre dies (en el primer hi haurà el pròleg a Vielha) i tindrà els participants esforçant-se durant 50 i 60 hores seguides. A més, els raiders tindran l’oportunitat de descobrir alguns dels indrets més insòlits i bells dels Pirineus, amb muntanyes que arriben fins als 3.000 m d’alçada.
35 equips d’arreu d’Europa
Al Raidaran s’han inscrit un total de 35 equips provinents de diversos indrets del continent europeu, entre els quals destaca el Bim Bim Team francès; el Kurm finlandès, el RaiderMania valencià d’Elx, el Raidaventura.org o el Camelback-Silva amb Mònica Aguilera, Ángel García i Aurelio Olivar. L’equip català està format pel campió del món Albert Roca, Arnau Julià, Albert Vilana i Uxue Fraile. Tot i que el vigent campió del món de raids d’aventura, l’equip Thule suec, també havia formalitzat la seva inscripció al Raidaran, finalment ha renunciat a participar-hi per la lesió del seu “orientador”.
La prova dirigida per Xavi Rodríguez, campió del Corsica Raid, del Perú 8.000 o del Campionat d’Espanya, entre d’altres proves, està organitzada pel Club Excursionista de Sant Quirze del Vallès. La FEEC, a més de l’organització de la prova dins del calendari de competició de Raids d’Esports de Muntanya de Catalunya, aporta la dotació econòmica dels premis, fent front a la part més important del pressupost.
El patrocinador principal de la competició, Trangoworld, col·labora amb material esportiu per a l’organització del Raidaran i aporta els guardons per als tres primers classificats de la categoria aventura. La cita esportiva del Raidaran també és possible gràcies a l’aportació dels ajuntaments de la Val d’Aran, del Conselh Generau de la Val d’Aran i de la Diputació de Lleida.
Proves que recuperen l’esperit aventurer
Al Raidaran, els participants oraganitzats en dues categories, faran entre 300 i 400 km i hauran de desafiar més de 15.000 metres de desnivell. En la categoria d’elit, els equips estaran formats per quatre raiders (amb una noia com a mínim) que hauran de competir sempre junts i hauran de delegar l’assistència a l’organització. En la categoria d’aventura, els equips estaran formats per tres persones, de les quals només dues competiran a la vegada, mentre que el tercer participant s’encarrega de l’assistència. Aquests equips tindran la possibilitat de rellevar-se en qualsevol moment de la prova, sempre que ho facin durant els controls de canvi permesos. En cap dels casos estarà permesa l’assistència externa. Entre els estris que necessiten els participants hi ha xiulets, mantes tèrmiques, arnesos, peus de gat o llanternes.
Una altra de les característiques diferencials del Raidaran és que recupera l’esperit aventurer dels raids, en què la capacitat d’orientació, el treball en equip i la polivalència tenen tanta o més importància que les prestacions a peu o en bicicleta a l’alta muntanya. A més de les habilitats atlètiques o en BTT, els participants també hauran de demostrar la suficiència en rafting, barrancs, escalada, caiac, via ferrata, proves de cordes i patins.
Els equips participants disputaran un pròleg que transcorrerà per la capital aranesa, Vielha, el primer dia de competició, el dijous 3 de juliol, de nou del vespre a onze de la nit. L’endemà al matí, a les nou, els equips prendran la sortida, i no s’espera l’arribada fins diumenge, entre les nou i les dues del migdia, que és quan està previst tancar la meta. Acte seguit, es procedirà a celebrar un dinar de germanor que donarà pas a l’acte protocol·lari de lliurament de premis.