El cim del Tossal del Rei, on conflueixen Catalunya, València i Aragó, ha acollit aquest passat diumenge la 56a Flama de la Llengua Catalana en un acte organitzat com a mostra de la unitat de la nostra llengua. Aquesta és la segona de les tres cites de la tradicional renovació de la Flama de la Llengua Catalana que enguany està organitzada des de l’Abadia de Montserrat amb motiu del seu mil·lenari.
La primera cita va tenir lloc el passat 9 de febrer a Prada de Conflent, on la flama de la llengua va tornar a encendre’s a la tomba de Pompeu Fabra, com ja és habitual. Finalment, la Flama farà l’últim tram del seu recorregut aquest diumenge 23 de febrer, dia en què arribarà fins a l’Abadia de Montserrat, on es mantindrà encesa nit i dia sota la inscripció: ‘Encesa per la fe, portada per l’esforç i mantinguda per la voluntat d’un poble’.
L’arribada de la Flama al Tossal dels Tres Reis, com cada any, ha estat coordinada per Manuel Cabanillas (Agrupació Excursionista Catalunya) i el Centre Excursionista de Castelló. La diada l’ acompanyaven excursionistes del País Valencià, de les Terres de l’Ebre i altres indrets dels Països Catalans que han format una comitiva d’un centenar de persones fins al cim. A l’acte institucional hi van intervenir, els vicepresidents de la FEEC, Josep Casanovas i Joan Huertos, el Cap de l’Àrea de Seguretat de la FEEC, Josep Maria Silvestre, la Meritxell Soler adjunta a l’àrea esportiva, el president del Centre Excursionista de Castelló i gent del Grup de la Flama.
A més a més aquest any membres del Club Muntanyenc de l’Hospitalet, el Centre de Lectura de Reus (SE) i de l’Agrupe de Mataró, acompanyaven també la pujada com a entitats col·laboradores.
Dalt del cim en l’acte de l’arribada de la Flama el filòleg català i membre honorari de l’Institut d’Estudis Catalans, Vicent Pitarch, va ser l’encarregat d’explicar la història i el simbolisme del cim.
Pitarch va ser l’encarregat també, de fer un discurs per a tots els assistents, on va defensar la unitat de la llengua i va convidar a tothom a la manifestació que es farà al País Valencià per a defensar que el valencià es mantingui en els centres docents.
La jornada s’ha iniciat a les 10 del matí a la població de Fredes amb un recorregut d’uns 10km de distància seguint el GR 7 fins a arribar al cim del Tossal del Rei (1349.8 m), també conegut popularment com a Tossal dels Tres Reis.