FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Pat Soler - FEEC
Foto: Pat Soler - FEEC

Notícies - 23/02/2025

La flama de tot un poble

Cultura Flama de la Llengua Catalana

La Flama de la Llengua Catalana és un potent símbol de compromís amb la cultura i la identitat del país. Cada any, inicia el seu recorregut des de la tomba de Pompeu Fabra a Prada de Conflent i travessa diverses poblacions fins a arribar a Montserrat, on es renova l’encesa de la llàntia que cremarà durant tot l’any.

Aquest diumenge 23 de febrer, Montserrat ha acollit l’arribada de la Flama en una jornada plena d’actes solemnes de gran valor simbòlic.

Els actes han començat a Monistrol de Montserrat, a la Plaça de la Font Gran, on s’ha reunit la comitiva per iniciar la pujada a peu fins al monestir. El recorregut de 4 km, amb un desnivell positiu acumulat de 600 metres,  ha portat la Flama fins a la Plaça de la Basílica, on ha estat rebuda pel Pare Abat Manel Gasch i Hurios. Aquesta és una de les poques ocasions en què el Pare Abat surt a rebre personalment la comitiva, subratllant la rellevància de l’acte. S’ha fet la benvinguda oficial de la Flama, acompanyada per l’Esbart Dansaire de l’Hospitalet i una ballada col·lectiva de sardanes. Abans de procedir a la missa conventual, per a la qual s’havien reservat 150 seients per als assistents de la Flama.

A les 12:30 h, s’han celebrat els actes institucionals a l’atri de l’Abadia, amb l’encesa de la llàntia que cremarà durant tot l’any. En aquest moment solemne, s’han pronunciat els parlaments de les autoritats i s’ha realitzat el traspàs de la Flama l’entitat organitzadora de l’any 2026, el Centre de Lectura de Reus (SE).

Enguany, l’organització de la Flama ha estat a càrrec de l’Abadia de Montserrat, dins dels actes del Mil·lenari. Durant la cerimònia, s’ha fet un reconeixement especial a aquesta institució, amb l’entrega d’una peça artesanal creada expressament per a l’ocasió. A més, s’han lliurat distincions a l’Agrupació científico – excursionista de Mataró, el Club muntanyenc Hospitalet i el Centre de Lectura de Reus (SE), en reconeixement a la seva contribució a la preservació i difusió d’aquesta tradició. També s’ha destacat el reconeixement a Jordi Mir lingüista, escriptor, excursionista i impulsor de la renovació de la Flama de la Llengua Catalana.

Jordi Merino: “Tots hem de posar una llavor per la preservació del català”

El president de la FEEC, Jordi Merino, ha destacat la importància de preservar la llengua catalana, afirmant que “tots hem de posar una llavor per a la preservació del català“, una tasca que les entitats excursionistes de Catalunya han portat a terme durant els últims 56 anys amb la renovació any rere any d’aquesta Flama.

Després del tancament de l’acte institucional amb el cant d’Els Segadors, ha tingut lloc l’acte acadèmic a la Sala de la Façana, amb la conferència “Montserrat i la catalanitat”, a càrrec del monjo P. Bernabé Dalmau. La jornada ha conclòs amb l’actuació dels Pallagos del Conflent i els Castellers del Riberal a la Plaça del Monestir, posant el punt final a una diada marcada per la tradició, la cultura i el simbolisme de la Flama.

L’acte ha comptat amb una destacada representació de la Junta Directiva de la FEEC, amb els vicepresidents Joan Huertos i Josep Casanovas, i les presències de Marina Simó, Meritxell Soler, Marta Anglès, Josep Maria Silvetre, Josep Perez, Ramón Tornero,  així com del reconegut alpinista i president d’honor de la FEEC, Jordi Pons.

Totes les fotos