FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Quim P. Casadesús
Foto: Quim P. Casadesús

Notícies - 13/11/2023

La fira de la muntanya de Vic torna a fer el cim

Osona Cultura Societat

La Fira de la Muntanya de Vic ha tornat a superar els seus propis registres. 16.000 visitants  han passat aquest cap de setmana per la 42a edició d’aquesta fira que s’ha consolidat com un punt de trobada imprescindible per a tothom que realitza activitats de muntanya.

El recinte del Sucre es va tornar a omplir d’un públic divers i familiar que buscava des del seu primer contacte amb les activitats de muntanya fins a grans experts que aportaven el seu gra de sorra en algunes de les xerrades, ponències o presentacions de llibres que es va poder veure en directe.

El Mercat d’Ocasió ha despertat, un any més, l’interès dels i de les visitants assolint els 4.000 articles ofertats. Dissabte a la tarda la fira va assolir el rècord de participació amb vendes satisfactòries a l’àrea comercial i expositiva de roba i material esportiu, llibres i guies de muntanya, càmpers i autocaravanes, serveis i activitats de muntanya que, Enguany, aquest espai, ha comptat amb 49 expositors, 16 dels quals són expositors de llibres i guies de
muntanya.. Cal destacar, també, l’èxit rotund de l’Open Bloc i de l’aprovació amb nota del Festival d’Escalada.

L’Open Bloc va exhaurir inscripcions (330) i la nit de dissabte a diumenge va omplir la part de l’esplanada posterior de la fira amb centenars d’espectadors que no es van perdre una nit espectacular d’escalada.

A l’Open Bloc Hector Bazan i Maria Benach (Centre Muntanyenc Sant Llorenç) es van emportar la victòria absoluta en unes jornades on es va viure un gran ambient d’escalada. Consulta tots els pòdiums de l’Open Bloc. La competició d’escalada va servir també per a realitzar el Campionat de Catalunya Universitari que va comptar amb la presència d’àrbitres FEEC, encarregats d’oficialitzar la competició.

L’Open Bloc,  va tornar a fer un homenatge emotiu a Cristina Mora Fontarnau, implicada en l’organització de l’Open Bloc, que va perdre la vida el passat mes de febrer de l’any passat en un accident de cotxe.

Els i les visitants també han pogut gaudir d’un extens i interessant programa d’actes i activitats, xerrades i taules rodones. La FEEC ha participat activament la taula rodona de Curses per Muntanya, amb la participació de Gil Erra (Cap de l’Area de Natura) i Pat Soler (Àrea Comunicació FEEC), la taula sobre la senyalització de senders amb Marta Presseguer (ECAM) i Josep Casanovas (Vicepresident FEEC), taula sobre Muntanya Iclusiva amb Albert Pendon (Cap de l’Àrea d’Inclusió) i la xerrada sobre prevenció de l’os amb els Agents Rurals i el Cap de Seguretat de la FEEC, Josep Maria Silvestre. A més a més el Director de Comunicació de la FEEC, Quim Pons, ha estat l’encarregat de conduir l’acte de presentació de la Fira de la Muntanya i de presentar les ponències de Jordi Tosas i Cecilia Buil.

El president de la FEEC, Jordi Merino, va participar també de l’acte inaugural i va lliurar un dels premis literaris d’aquesta edició.

Albert Pendon al costat de Pol Makuri i Jordi Molas parlant de muntanya inclusiva
Albert Pendon al costat de Pol Makuri i Jordi Molas parlant de muntanya inclusiva

La fira també va comptar amb alguns tallers com el de primers auxilis a càrrec de l’Erola Bisquert, organitzat des de la UE Vic, un taller de Metorologia amb la meteoròloga de Rac1, Mònica Usart o un taller de prevenció d’allaus amb el membre de l’ECAM i l’ACNA, Oriol Mestre.

Un any més la Matagalls-Vic, de la UE Vic, ha centralitzat les activitats del diumenge al matí amb 5.160 participants.

Llibres, guies i premis de muntanya

A banda de l’exposició de les editorials i de les ponències i presentacions literàries amb autors i autores, dissabte es va fer el lliurament de la 9a edició dels Premis Editorial 2023, que premien la tasca dels autors, les autores i de les editorials per promocionar i divulgar la cultura entorn de la muntanya a través de la literatura. Després de la valoració de les 91 obres presentades al concurs, aquests són els resultats:

– Premi Jacint Verdaguer al millor llibre publicat que versi sobre cultura, patrimoni, traduccions i/o narrativa de muntanya en llengua catalana: Metres Avall: Cròniques
de grans caigudes, de Jordi Pina Estany. Editorial Desnivel. L’organització va atorgar un accèssit a l’obra Relats Muntanyencs de Joventut de Josep Maria Torras Humet.
Edició d’Òscar i Albert Masó Garcia. Editorial Cossetània.

– Premi Cèsar August Torras al millor llibre publicat que versi sobre cultura, patrimoni, tradicions, etnografia, botànica, fauna, geografia, geologia, paisatge,
ecologia… en llengua catalana d’interès excursionista: Sant Aniol d’Aguda, valls, cims i gent del Pirineu d’entre el Vallespir i la Garrotxa, de Ernest Costa i Savoia.
Editor: Amics de Sant Aniol d’Aguja.

– Premi Artur Osona a la millor guia, obra o manual d’àmbit tècnic, geogràfic o conservacionista en llengua catalana: A un tir de pedra, les més belles sendes de la
safor d’ Òscar Martí, Xavier Cervesa, Vicent Cervera i David Gomar. Edicions del Bullent.

– Premi Juli Soler al millor mapa excursionista: La Vall de Llémena, Serra de Finestres, Muntanya de Rocacorba de l’equip tècnic editorial Alpina i Mancomunitat
de la Vall de Llémena. Editorial Alpina.

– Premi Collsacabra al millor llibre de muntanya en llengua no catalana: Paseos y rutas por bosques del Pirineo Oriental, de Marta Montmany Ollé. Editorial Sua
Edizioak.