FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 20/05/2016

La festa de la FEEC pren el pols de l’excursionisme català

Societat

La FEEC i tot l’excursionisme català van estar ahir de festa. El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona va acollir, el vespre del dijous 19 de maig, la Festa anual que la Federació celebra per congratular-se de les fites assolides el 2015 i per exposar els reptes motivadors de l’any present.  

Era un quart de nou del vespre quan engegava un vídeo de música i imatges impactants sobre esports de muntanya, al gran auditori del CCCB. Així va començar la Festa de la FEEC i així prenien seient tots els assistents: representants de les entitats excursionistes catalanes, esportistes que participen en les competicions realitzades a la muntanya, representants institucionals, empreses col·laboradores i membres de la Junta Directiva de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya.

Van obrir l’acte el Secretari General de l’Esport de la Generalitat de Catalunya, Gerard Figueras, i el president de la FEEC, Jordi Merino. Figueras va lloar l’empenta de la societat civil del país, que és la qui empeny i assenyala els horitzons, mentre que el Govern mira de facilitar les eines perquè els objectius siguin assolits. La intervenció del Secretari General de l’Esport va precedir la de Carles Xavier Pons, responsable de l’Àrea d’Entitats de la FEEC, que va agrair l’esforç ingent dels voluntaris de les entitats, tant de les més potents com de les que malden per subsistir. Era l’hora dels reconeixements a les entitats que celebren enguany aniversaris destacats: els 100 anys de l’Agrupació Excursionista Icària (entitat barcelonina que fa arribar a deu el nombre de centres excursionistes catalans centenaris), els 25 anys del Club Alpí Palamós i també el quart de segle del Club Aranés d’Espòrts d’Iuèrn.

Jordi Magriñà, cap de l’Àrea de Formació de la Federació, va recordar que la funció formativa ha estat des de sempre un dels pilars fonamentals de la FEEC. Va refusar taxativament la frase “Sempre s’ha fet així” en el vocabulari dels instructors d’esports de muntanya. Magriñà, veterà alpinista d’alt nivell, va recalcar que els formadors s’han de saber adaptar a l’evolució de les tècniques i els materials, sempre amb la finalitat de la prevenció i la seguretat dels muntanyencs en la seva pràctica esportiva.

L’Àrea de Territori, representada per Josep Casanovas, va exposar un ambiciós pla estratègic centrat en els tres eixos que vertebren la seva tasca: refugis, senders i medi ambient. Va destacar les millores constants en els 20 refugis de muntanya que té la FEEC, amb campanyes com “Refugis en família”, i va anunciar una important trobada senderista europea que la Federació organitzarà la primavera del 2017 a l’Alt Empordà. Amb el nom de Catalonia Trek Festival, tindrà com a centre d’interès l’E12 (GR 92 a Catalunya), el sender europeu mediterrani. A continuació va arribar la presentació del llibre Catalunya. 20 refugis, 32 excursions a càrrec del seu autor, Josep Llusà. L’útil i completa guia, editada per la FEEC conjuntament amb l’editorial Alpina, detalla les característiques dels refugis de la Federació i les excursions més interessants a fer des d’aquesta vintena d’equipaments de muntanya.

El torn de l’Àrea Tècnica i del seu cap, Marcial Alemán, es va centrar en la presentació de les seleccions catalanes i dels centres de tecnificació de la FEEC: alpinisme, escalada esportiva, curses de muntanya i esquí de muntanya. Alemán va agrair la tasca dels seleccionadors i dels directors en la formació dels joves com a persones i com a esportistes. Gerard Esteva, president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, Josep Salom, diputat d’Esports de la Diputació de Barcelona, i Jordi Merino, president de la FEEC, es van encarregar d’entregar uns reconeixements especials als esportistes de muntanya catalans que han brillat a nivell europeu i internacional.

A continuació Lluís Simó, responsable de Comunicació, va destacar els mitjans de comunicació de la FEEC com la revista Vèrtex, que enguany compleix 50 anys, el web de la Federació i les novetats recents com el web responsiu i l’APP FEEC; eines cabdals, totes elles, en la difusió de la tasca de la Federació i del creixent món dels esports de muntanya a Catalunya.

Un dels moments més emotius de la nit va ser l’entrega de l’Ensenya d’Or de la FEEC a Carles Albesa, primer director de la revista Vèrtex en la seva fundació l’any 1966. Acompanyat de la seva dona, el qui fou president del Club Excursionista de Gràcia va rememorar anècdotes i vivències personals en el món del muntanyisme, l’edició i l’associacionisme excursionista.

Un altre aniversari molt significatiu és el de la llibreria de muntanya Quera, que enguany celebra el centenari de la seva inauguració. Raimon Quera, de la quarta generació familiar, va recollir un guardó de mans del president de la FEEC i dels seus tres vicepresidents: Meritxell Soler, Lluís Simó i Josep Casanovas.

També en l’àmbit de la cultura excursionista, ahir a la nit es va concedir el XVI Premi Vèrtex. Josep Maria Olivé, director editorial de Cossetània, va lliurar a Víctor de Mas el guardó per un treball dedicat a ressenyar les ascensions als 32 cims de Catalunya que tenen més de 2.900 metres d’altitud.

La Festa de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya la va culminar Jordi Merino, que va titllar l’excursionisme d’esport nacional de Catalunya. El president de la FEEC va agrair l’assistència a tots els muntanyencs i els va recordar la rellevància del moviment excursionista català en el foment social de l’esport, la salut, el respecte a la natura i el coneixement i estima de la geografia del país.