El Govern de Catalunya, al costat de la UFEC i la UCEC, com a principals organitzacions representats del sector, plantegen repensar el model esportiu, tenint en compte el context econòmic europeu i mundial, que ha obligat a replantejar moltes estructures tradicionals. Particularment, els obstacles a què ha de fer front l’esport català, que poden posar en perill la continuïtat d’un model forjat a base d’esforç, diàleg i confiança. Catalunya és un país esportiu de primer nivell que, malgrat la situació econòmica general, ha sabut mantenir la bona salut i l’excel·lència d’esportistes i entitats. El sector esportiu representa actualment un 2% del PIB, té beneficis socials, econòmics i de projecció internacional i compta amb un complex entramat associatiu, que aplega centenars de milers de ciutadans.
En aquest context, el Govern ha aprovat la convocatòria del II Congrés de l’Esport Català, amb el qual posa a disposició del sector i de la societat civil els espais de diàleg i les eines de treball per aconseguir superar els obstacles i, sobretot, per poder construir una societat més justa que doni resposta a les necessitats de l’esport a Catalunya. El Govern considera imprescindible que la societat civil participi en aquest procés, tenint en compte que l’esport és un dels sectors amb un major nivell de concertació público-privada de Catalunya. A més, els agents privats com els clubs, les entitats, els consells esportius i les federacions, són els encarregats d’implementar majoritàriament les polítiques públiques.
El Conseller de la Presidència, Francesc Homs, va presidir l’acte de convocatòria del II Congrés de l’Esport Català celebrat el passat 5 de maig al Palau de la Generalitat, acompanyat pel president de la Unió de Federacions, Gerard Esteva; el president de la Unió de Consells Esportius de Catalunya, Jaume Domingo; el secretari general de l’Esport, Ivan Tibau; i el director del Consell Català de l’Esport, Gerard Figueras; i amb la presència de presidents de federacions, consells esportius, clubs i empreses del sector esportiu. El president de la FEEC, Jordi Merino, que també hi era a l’acte públic de presentació, serà el relator d’una de les sis comissions de treball, la dedicada a “Els clubs catalans del futur”, amb reunions a Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida, les Terres de l’Ebre i la Seu d’Urgell, entre l’11 de maig i l’11 de juny.
Calendari d’activitats previstes
Un total de sis comissions es reuniran els propers mesos per analitzar les aportacions en els diferents àmbits i treure’n les conclusions que s’exposaran el proper 11 de juliol en l’acte plenari i de cloenda del II Congrés de l’Esport Català que tindrà lloc a l’INEFC, a Barcelona. Les sis comissions de debat són: Els clubs catalans del futur; Model organitzatiu de l’esport; Alt rendiment i esport federat; Formació i educació; Esport, empresa i turisme; i Activitat física, esport i salut.