La Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya dona resposta a les informacions interessades que han sorgit recentment sobre la sortida del conveni de reciprocitat per a la utilització dels refugis de muntanya. Aquesta va ser una decisió adoptada fa més de cinc anys, en l’Assemblea Extraordinària del 24 de novembre de 2012. Aquesta decisió mai ha afectat els federats de la FEEC, ni els directes, ni els que paguen l’habilitació FEDME. D’aquesta manera, els federats de la FEEC segueixen tenint els descomptes que tenien fins ara en els refugis de la federació, i els federats de la FEEC amb habilitació FEDME tenen el mateix descompte de sempre, tant en els refugis de la FEEC com en la resta de refugis dels organismes signants del conveni de reciprocitat.
Segons el comunicat que ha enviat la FEEC, l’acord adoptat en l’Assemblea Extraordinària aprova deixar d’aportar les instal·lacions de muntanya pròpies, així com les de les entitats adherides a la Federació. Dos dies després, el 26 de novembre, es va enviar una carta a la Federación Española de Deportes de Montaña y Escalada (FEDME), en la qual els signants -el president de la FEEC, juntament amb els presidents del Centre Excursionista de Catalunya, la Unió Excursionista de Catalunya, el Club Muntanyenc Sant Cugat, el Centre Excursionista Montserrat i el Centre Excursionista Comarca de Bages- informaven de l’acord adoptat en l’assemblea, renunciant a l’adhesió al conveni de reciprocitat del 2003. Tot i això, la FEDME va comunicar el 2015, més de dos anys després, aquesta situació.
El manteniment de la xarxa de refugis
La FEEC i les entitats signants del conveni rebien una quantitat anual de la FEDME en concepte del nombre de places que oferien els seus refugis. Segons les dades que ha aportat la FEEC i que fonamenten la decisió adoptada el 2012, “aquesta quantitat era del tot insuficient i irrisòria, ja que no suposa ni un 10% de la partida que la Federació assigna a la millora i el manteniment de la xarxa de refugis”. Tenint en compte que cada federat de la FEEC aporta una part del preu de la llicència per al manteniment i la millora de la xarxa de refugis, i que la FEEC no rep diners de forma ordinària de l’administració per invertir en els equipaments, “és evident que no podem permetre que tinguin el mateix descompte en la pernocta i els serveis dels refugis els federats de la FEEC i els federats de la resta de països”. Cal tenir en compte que, a diferència de la FEEC, “la federació espanyola no aporta res de la quota de l’habilitació per al manteniment dels refugis de muntanya”.
Des de l’Àrea de Refugis de la FEEC s’afegeix que, en aquest període, “cap responsable de la FEDME ens ha interpel·lat formalment sobre l’acord adoptat per la Federació i els clubs catalans el 2012. i que la FEEC sempre ha estat i estarà oberta a poder expressar el seu parer i la seva postura davant la federació estatal”. La FEEC entén que és un greuge que els federats no puguin tenir un descompte quan s’allotgen en els refugis dels altres territoris de l’Estat espanyol i de la resta d’Europa, i que només es puguin beneficiar d’aquests preus si habiliten la seva llicència amb la FEDME. Per això, només tenen descompte en la xarxa de refugis de la FEEC els federats i els membres socis de les entitats i clubs excursionistes adherits a la FEEC, tal i com s’expressa a la web de refugis.
L’origen de la reciprocitat i la situació actual
Signat inicialment el 1978, i subscrit el 2008 per la FEDME, la Federació Francesa (FFCAM), el Club Alpí Italià (CAI), l’Schweizer Alpen-Club (SAC), la Deutscher Alpenverein (DAV) i la Österreichisher Alpenverein (OeAV), el conveni suposa que els membres federats d’aquestes associacions tenen els mateixos descomptes, tant en els refugis del seu territori com en els territoris de les associacions signants. Aquest acord, que en un principi semblava raonable, amb el temps s’ha demostrat del tot injust per als interessos dels propietaris i gestors dels refugis.
Per als federats de la FEEC, tant els que estan directament federats com els que paguen l’habilitació extra a la FEDME, la situació actual no canvia absolutament res. Els federats de la FEEC segueixen tenint els descomptes que tenien fins ara en els refugis de la federació, i els federats de la FEEC amb habilitació FEDME tenen el mateix descompte de sempre, tant en els refugis de la FEEC com en la resta de refugis dels organismes signants del conveni de reciprocitat.
El que sí que canvia, però, és que els federats de la resta de territoris estatals i d’organismes internacionals, a partir d’ara i fins que la situació no canviï, no tindran cap descompte com a usuaris de la xarxa de refugis de la FEEC. Davant d’aquesta situació, la FEEC ha anunciat que negocia acords bilaterals amb altres organitzacions estatals i internacionals des de fa anys. Acords, com el que recentment s’ha signat amb Portugal i que beneficia els interessos dels federats de la FEEC i de la FCMP.
Comunicat de la FEEC – La sortida de l’acord de reciprocitat dels refugis de muntanya.
Document de dades – El fonament de la decisió de la FEEC adoptada el 2012.