La Diada Verdaguer Excursionista és una iniciativa del Centre Excursionista de Catalunya juntament amb la FEEC i la Fundació Verdaguer que vol reivindicar la figura de mossèn Cinto Verdaguer com a excursionista.
Enguany canviem el format d’organització d’aquesta diada. Si les primeres quinze edicions s’havien celebrat a Vil·la Joana, masia on passà els últims dies el poeta, a partir d’ara es converteix en una activitat itinerant que serà organitzada cada any per un centre excursionista diferent. Així, el proper 18 de maig el Centre Excursionista de Catalunya serà l’encarregat d’organitzar aquesta 16a edició a Folgueroles (Osona), lloc de naixement de Verdaguer.
Durant tot el dia es realitzaran diferents activitats culturals relacionades amb el poeta català. La cita començarà a les 9:15 h amb una trobada a Folgueroles, a la Casa Museu Verdaguer. Quinze minuts més tard, els més caminadors podran fer una excursió circular, de 7,7 km amb un desnivell positiu de 116 metres i una durada de 2:15 hores. Durant el recorregut es visitaran diferents indrets com Folgueroles, l’ermita de la Mare de Déu de la Damunt, les escales del Foquers, el Banús, el pont del torrent del Raigat, el Rastell de l’Ariet, el pont del Gelabert, Sant Jordi de Puigseslloses i el dolmen de Puigseslloses.
Pels menys caminadors, s’organitzarà una visita a la Casa Museu Verdaguer, a les 10 h, en el marc del Dia Internacional dels Museus.
Al migdia tots els participants es retrobaran a l’ermita de la Damunt per fer una lectura dramatitzada i musicada del relat de Jordi Lara, Lo matí de ma infantesa, a càrrec del mateix autor, amb acompanyament musical en viu.
La Diada finalitzarà a l’Arbre de maig, a la Font Trobada. Aquest és l’arbre que presideix la Festa Verdaguer com a símbol de primavera i evoca la cultura agrària del poble del poeta. És una tradició iniciada el 1986, que fou declarada com a Festa Popular d’interès cultural per la Generalitat de Catalunya l’any 2010. Durant aquest acte es talla un arbre al bosc de la Font Trobada i es porta en braços fins a la plaça. Un cop allà, es pela l’escorça i es dreça. Per acabar, es berena i es ballen danses al volant de l’arbre, on s’hi sumaran els geganters i els flabiolaires.
L’activitat és gratuïta i si es vol anar amb autocar s’ha de fer la inscripció aquí.