La Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya ha organitzat el 1r Simposi de Natura i Excursionisme a Camprodon. La iniciativa conduïda des de l’Àrea de Natura de la mateixa FEEC, ha servit per a posar a debat l’actual situació del medi natural a casa nostra.
L’alcalde de Camprodon, Xavier Guitart i el Director General de polítiques ambientals i medi natural, han estat els encarregats de donar la benvinguda als participants i d’iniciar les jornades, conjuntament amb els responsables de l’Àrea de Natura de la FEEC, Gil Erra i Merche González.
Vilahur ha remarcat el moment delicat en què es troben els ecosistemes del país i ha volgut destacar la bona sintonia existent amb la FEEC per a poder regular diferents activitats esportives en els pròxims anys.
Amb l’objectiu d’aconseguir ordenar l’ús públic dels Espais Naturals Protegits, la professora de l’INEFC de Lleida, Estela Inés Farías ha presentat els estudis fets des de la mateixa INEFC sobre l’impacte real a diferents espais protegits de Catalunya de l’acció humana quan va a la muntanya.
Farías ha volgut deixar clar que actualment una de les motivacions principals i creixents de fer muntanya és l’activitat física. A més a més ha volgut explicar que el creixement de la gent que fa muntanya no va en paral·lel d’aquells que es federen o van a centres excursionistes.
Precisament una d’aquestes zones com és el PN de l’Alta Garrotxa va ser dels primers paratges catalans que va aplicar regulacions per a poder gaudir de l’espai. La tècnica del Consorci de l’Alta Garrotxa, Sara Sánchez, ha volgut posar sobre la taula la realitat de les regulacions i l’impacte que aquestes han tingut en la societat local i visitant.
En la segona part matinal ha arribat el torn dels Agents Rurals que han presentat una didàctica ponència sobre el comportament dels grans carnívors (Ós i Llop) a Catalunya. Els mateixos Agents Rurals conjuntament amb la Fundació Kilian Jornet i els responsables de l’Àrea de Natura de la FEEC han presentat el projecte “A la muntanya no hi deixis rastre“, que vol ser un primer pas per arribar a conscienciar a les escoles de la importància de respectar el que ens envolta.
El torn de tarda s’ha reservat per parlar de l’impacte de l’escalada i el barranquisme en els espais naturals amb dues ponències a càrrec de l’associació Roca Nua, Xavi Bo i del membre del comitè de barrancs de la FEEC, Jaume Gamell, on s’ha posat a debat el futur d’aquests dos esports al territori.
La jornada s’ha tancat amb una taula rodona on s’han cercat conclusions sobre la massificació i el fort impacte que aquesta té en determinats indrets de Catalunya.
La taula rodona ha servit per a poder escoltar la veu dels ponents i els participants en el simposi i posar sobre la taula diversos aspectes relacionats amb les regulacions, l’educació, sensibilització o seducció ambiental.
A l’acte hi han assistit també el vicepresident segon de la FEEC, Joan Huertos, i el cap de l’Àrea de Seguretat, Josep Maria Silvestre.