Notícies - 07/10/2014
La Comissió Permanent d’Itineraris Transpirinencs impulsa noves actuacions conjuntes
La Comissió Permanent d’Itineraris Transpirinencs (CPIT) s’ha reunit a Andorra la Vella aquest cap de setmana del 5 i 6 d’octubre. En la trobada, organitzada per la Federació Andorrana de Muntanyisme, per primera vegada hi han assistit els presidents de les quatre federacions de la península implicades en els Pirineus i s’ha plantejat una actuació conjunta i coordinada a la zona.
La reunió de la comissió ha comptat amb l’assistència de totes les federacions de muntanya dels estats andorrà, espanyol i francès que tenen incidència als Pirineus. Així, a més de la federació andorrana, hi han participat: la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, la Federació de Muntanya d’Euskadi, la Federació Navarresa d’Esports de Muntanya, la Federació Aragonesa de Muntanya, la Federació Francesa de Senderisme i el Club Alpí Francès de la Federació Francesa de Clubs Alpins i de Muntanya. Per part de la FEEC hi han participat: el president Jordi Merino; el vicepresident tercer, Josep Casanovas; i el representant territorial de senders de la sisena Vegueria, Marià Morera.
Actuació conjunta i coordinada als pirineus
Aquesta ha estat la darrera reunió de la Comissió dedicada exclusivament al treball sobre els enllaços senderistes transfronterers. A partir d’ara, la CPIT actuarà com una “unió de federacions de muntanya pirinenques”, amb la voluntat d’iniciar una tasca de major coordinació, tant de les activitats de muntanya com de la gestió de refugis i senders al Pirineu.
La voluntat i la unanimitat en refermar allò que el Pirineu uneix i no separa ha estat present en els dos tallers de treball que s’hi han realitzat. En el taller dedicat als enllaços transfronterers s’ha repassat la situació en què s’hi troben camins i senders. I en l’altre taller s’han abordat diferents aspectes relacionats en les activitats de muntanya i la funció dels refugis.
Impulsar els refugis del Pirineu
Pel que fa als refugis, s’ha consensuat un calendari d’actuacions de les federacions pirinenques per al 2015. Entre els projectes a desenvolupar conjuntament destaca la creació d’un espai web comú, amb informació del projecte compartit i les activitats de muntanya de les diferents federacions. Per fer més efectives les actuacions conjuntes, també s’ha proposat la creació d’una “associació de propietaris i gestors” dels refugis del Pirineu, entre els quals hi hauria la FEEC. Aquest nou òrgan serviria per unificar criteris, però, també, per posicionar-se com un únic interlocutor davant de les administracions nacionals i continentals.
La representació de la FEEC a la reunió de la comissió va participar activament en la proposta conjunta i va manifestar que aquesta ha de servir per augmentar el coneixement i posar encara més en valor les activitats i les instal·lacions de muntanya dels Pirineus.