FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: FEEC
Foto: FEEC

Notícies - 10/01/2022

La 53a Renovació de la Flama de la Llengua Catalana, el 30 de gener a Prada

Conflent Excursionisme Cultura Societat Flama de la Llengua Catalana

La Renovació de la Flama de la Llengua Catalana arribarà aquest 29 i 30 de gener a la seva 53a edició i anirà a càrrec del Club Excursionista de Gràcia, que enguany celebra els seus cent anys de vida.

La flama s’encendrà un cop més a Prada (Conflent) el cap de setmana del 29 i 30 de gener on tornarà a iniciar el seu recorregut, passant el 13 de febrer pel Tossal del Rei (País Valencià), i que es tancarà com la tradició marca a Montserrat el 20 de febrer.

Programa de l’encesa a Prada de Conflent
Com ja és habitual, l’encesa de la flama tindrà lloc davant de la tomba de Pompeu Fabra a Prada de Conflent el 30 de gener. El programa de la jornada és el següent:
10:30 – Arribada de la gent a la plaça de la República (prop de l’església)
  • Parlament d’en Jordi Mir davant l’antic ajuntament.
  • Presentació de la casa on va viure Pompeu Fabra, a càrrec de Jordi Mir.

11:30 – Arribada al cementiri, davant la tomba de Pompeu Fabra:

  • Parlament de les autoritats: CE Gràcia, FEEC, Ajuntament de Prada, Jordi Mir.
  • Encesa de la flama i ofrena de flors (CE Gràcia)
  • El cant dels Ocells a càrrec d’en Maties Mazarico.
  • Himne Els Segadors.
  • Cançons de la mainada de la Bressola.
  • Pilar de la Colla Els Pallagos i els grallers Els Desmanyacs. 

12:00 Cercavila fins a la Plana Sant Martí amb Els Desmanyacs i els Timbalers dels Nyerros.

13:00 Dinar. 

15:00 Trobada de cantadors i sonadors dels Països Catalans (Obligació de passaport COVID i de dur mascareta durant tot el concert. Preu de l’entrada: 10€. Es podran adquirir entrada el mateix dia, en cas que encara hi quedin).

  • Jaume Arnella, Biel Majoral i Vicent Torrent
  • Professors i alumnes del Conservatori de Perpinyà
  • De Calaix, La Gravetat de Coulomb i Xeremier Martorell

18:00 – Tornada

 

Què és la renovació de la Flama de la Llengua Catalana?

La Renovació de la Flama de la Llengua Catalana és un esdeveniment anual amb caràcter reivindicatiu, i alhora festiu, que organitza cada any una entitat o grup d’entitats i clubs excursionistes de la FEEC.
Aquesta activitat, que s’organitza ininterrompudament des de 1970, vol refermar, any rere any, la voluntat d’un poble per mantenir ben viva la llengua catalana tot fent un homenatge a Pompeu Fabra. L’activitat consisteix en renovar anualment la simbòlica Flama de la Llengua Catalana, que crema a l’atri de la basílica de la Mare de Déu de Montserrat sota el lema: “L’encengué la fe, la portà l’esforç i la manté la voluntat d’un poble”.

El passat 2019 la Flama va arribar als cinquanta anys d’aquesta renovació que es va iniciar l’any 1968 i ha viscut tot tipus d’etapes en aquests cinquanta anys. La Flama de la Llengua Catalana ha aconseguit seguir mantenint viva la llengua en aquests anys on ha sobreviscut a dictadures i a moments de repressió contra tot el que envoltava a la cultura i al país.

Els orígens

L’any 1968 s’escaigué el centenari del naixement de Pompeu Fabra. Amb aquest motiu tingueren lloc una sèrie de celebracions reivindicatives de la personalitat del nostre país, celebracions a les quals es volgué sumar l’excursionisme.

Joan Costa va deixar escrit que “Quan parlàrem amb ells del nostre Campament, ens proposaren de col•laborar amb ells en l’encesa d’una flama davant la tomba del Mestre, que ells portarien més tard a Montserrat perquè fos guardada al monestir com a símbol de la nostra llengua. Quan tot estava preparat i ja havíem convidat totes les entitats excursionistes de Catalunya a participar en aquest Campament, els fets de maig a França van fer que els nostres amics ens demanessin d’ajornar-ho. D’altra banda, tenint en compte la vinculació de Fabra amb el món excursionista i la importància que la defensa de la llengua havia tingut dins d’aquest àmbit, algunes entitats demanaren al que aleshores es deia Federació Catalana de Muntanyisme de fer-ne un acte reivindicatiu. Aquestes entitats foren el Club Excursionista de Gràcia, el Centre Excursionista Àliga de les Corts, la Unió Excursionista de Catalunya i l’Agrupació Excursionista d’Etnografia i Folklore. La seva proposta va ser acceptada per unanimitat i amb entusiasme.

En vista de la coincidència, el CEC es va afegir a aquesta darrera comissió, la qual com a iniciativa bàsica es proposà d’instituir la Flama de la Llengua Catalana, encenent-la a Prada, al peu de la tomba de Pompeu Fabra, i fer-ne la portada a Montserrat a peu. La comissió La llàntia que es troba a l’atri del monestir en el moment d’una Renovació queda formada com es detalla a continuació.

Els actes, que com s’ha vist originàriament estaven previstos per al mes de juny, es varen haver d’ajornar a causa dels fets de Maig de 1968 a l’estat veí fins als dies 12 i 13 d’octubre de 1968.

A banda de les entitats excursionistes, a Prada es trobaren també una Delegació d’Entitats Culturals Catalanes d’Europa i Amèrica, amb seu a Perpinyà, que s’havia unit al projecte en iniciar de manera individual el seu homenatge a Fabra, i moltes persones que hi havien anat a títol particular. El primer dia hi hagué un foc de campament amb diferents actuacions, com la del grup de mim Els Rodamóns, de l’Agrupació Excursionista d’Etnografia i Folklore, o la de la Coral de Ràdio Terrassa. Després prengueren la paraula el Dr. Pere Gabarró i Jordi Mir que –no podia ser d’altra manera- varen glossar la figura de Fabra.

El dia següent, un grup d’excursionistes anà fins a l’Ajuntament, on fou rebut pel representant del batlle. En comitiva i passant per davant de la casa en què havia viscut i mort Fabra, on dipositaren un ram de flors, el grup es dirigí al cementiri on reposa el seu cos. Davant la seva tomba, la filla Carola Fabra procedí a l’encesa d’una flama. Per qüestions de capacitat, els parlaments posteriors es feren en un espai més ampli del cementiri. Hi prengueren la paraula Pau Llenes, Pau Roure, Renat Llech Walter, Josep Miracle, Joan Alavedra, Trias i Pujol, Josep Ventosa i Francesc Martínez Massó que tancà l’acte en qualitat de president de la Federació. Miquel Arimany llegí una poesia dedicada a Pompeu Fabra.

Segons la premsa francesa, més d’un miler de persones assistiren a aquests actes. Després dels parlaments, la comitiva emprengué el camí de Sant Miquel de Cuixà, on quatre sacerdots, un en representació del Principat, l’altre de Mallorca, el tercer de València i el darrer del Rosselló, oficiaren una missa. Al vespre, a Perpinyà, hi hagué una audició de sardanes i un recital de danses catalanes a càrrec de diferents grups rossellonesos en honor de Carola Fabra, motiu pel qual es féu lliurament d’un ram de flors a la filla del mestre. Mentrestant, la Flama feia nit a Marialles, primera etapa del seu periple cap a Montserrat.

El diumenge següent la Flama va arribar a Montserrat després d’una setmana de viatjar per camins de muntanya en vuit etapes. Hi participaren socis i sòcies de vint-i-una entitats, amb un total de 126 portadors. Només arribar, va ser recollida pel president de la Federació Catalana de Muntanyisme, qui la va dur fins a l’interior de la basílica, on se celebrà una missa.

Tot seguit hi hagué els parlaments del president de la Comissió Excursionista d’Homenatge a Pompeu Fabra i de l’abat Cassià Maria Just. Jordi Mir va ser l’encarregat d’encendre la llàntia que es troba a l’atri del monestir i que havia estat oferta en nom de tot l’excursionisme català.

Josep M. Pi, Josep M. Jerez, Ramon Salisi i Joan Masmitjà, membres de la Comissió del centenari de l’Excursionisme porten la torxa a Montserrat, l’any 1968.