Notícies - 14/02/2022
La 53a Flama de la Llengua Catalana arriba al cim del Tossal del Rei
Excursionisme Cultura Entitats Excursionisme Societat Flama de la Llengua Catalana
El cim del Tossal del Rei, on conflueixen Catalunya, València i Aragó, ha acollit aquest passat diumenge la 53a Flama de la Llengua Catalana en un acte organitzat com a mostra de la unitat de la nostra llengua. Aquesta és la segona de les tres cites de la tradicional renovació de la Flama de la Llengua Catalana que enguany està organitzada pel Club Excursionista de Gràcia.
La primera cita va tenir lloc el passat 30 de gener a Prada de Conflent, on la flama de la llengua va tornar a encendre’s a la tomba de Pompeu Fabra, com ja és habitual. Finalment, la Flama farà l’últim tram del seu recorregut el 20 de febrer, dia en què arribarà fins a l’Abadia de Montserrat, on es mantindrà encesa nit i dia sota la inscripció: ‘Encesa per la fe, portada per l’esforç i mantinguda per la voluntat d’un poble’.
La jornada s’ha iniat a les 10 del matí a la població de Fredes on més de 60 persones han iniciat un recorregut d’uns 10km de distància seguint el GR-7 fins a arribar al cim del Tossal del Rei (1349.8 m), també conegut popularment com a Tossal dels Tres Reis. Allà els participants s’han pogut reunir amb diferents entitats excursionistes, com el Club Excursionista de Gràcia (Barcelona), l’Agrupació Excursionista “Catalunya” (Barcelona) el Centre Excursionista de Castelló (Castelló), el Centre Excursionista Refalgarí (La Sénia) i el Centre Excursionista de Benicàssim (Benicàssim), així com amb representants de la cinquena vegueria. En representació de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) han acudit el president Jordi Merino, el Vicepresident primer i Cap de l’Àrea de Territori Josep Casanovas, el cap de l’Àrea de Seguretat Josep Maria Silvestre i el coordinador del Comitè de Refugis Ramon Tornero.
Un cop al cim han tingut lloc parlaments a càrrec de la vicepresidenta del CEG Montserrat Freixas i Soler, el president del CE de Castelló i el president de la FEEC Jordi Merino amb motiu la defensa de la unitat de la llengua i la cultura catalana.. A més a més, Merino ha aprofitat l’acte per a donar un reconeixement a Manuel Cabanillas (Agrupació Excta. “Catalunya”), per la seva labor com a principal impulsor de la tradicional pujada al Tossal del Rei emmarcada dins de la Flama de la Llengua Catalana des de fa més de 10 anys.
Finalment, els participants a l’acte han iniciat el seu descens de tornada a Fredes per la pista de Coll de Tombadors i, un cop arribats al destí, s’han mobilitzat fins a l’Alberg de La Font Lluny on ha tingut lloc un dinar de germanor.
Què és la renovació de la Flama de la Llengua Catalana?
La Renovació de la Flama de la Llengua Catalana és un esdeveniment anual amb caràcter reivindicatiu, i alhora festiu, que organitza cada any una entitat o grup d’entitats i clubs excursionistes de la FEEC.
Aquesta activitat, que s’organitza ininterrompudament des de 1970, vol refermar, any rera any, la voluntat d’un poble per mantenir ben viva la llengua catalana tot fent un homenatge a Pompeu Fabra. L’activitat consisteix en renovar anualment la simbòlica Flama de la Llengua Catalana, que crema a l’atri de la basílica de la Mare de Déu de Montserrat sota el lema: “L’encengué la fe, la portà l’esforç i la manté la voluntat d’un poble”.
El desembre de 2008, amb motiu del 40è aniversari de la celebració d’aquest acte, va tenir lloc a Montserrat un acte d’agraïment i reconeixement a les entitats i persones que han fet possible la Renovació de la Flama de la Llengua Catalana. Amb aquest motiu, la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya va publicar el llibre Quaranta anys de la flama de la llengua catalana (1968-2008), de Francesc Roma i Casanovas.