FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 10/08/2018

Jordi Merino: ‘La formació i la informació són les eines bàsiques per a reduir els rescats de muntanya’

Excursionisme Societat

El president de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, Jordi Merino, aposta per la formació i la informació per a reduir l’augment de rescats de muntanya dels darrers anys.

Merino ha destacat també la col·laboració amb el Departament d’Interior de la Generalitat treballant conjuntament amb els Bombers (GRAE) i amb els Mossos d’Esquadra (UIM) per a reduir els accidents. Igualment ha recordat la feina conjunta amb el Servei Meteorològic de Catalunya amb qui s’han engegat iniciatives com el portal Meteomuntanya on s’informa detalladament de la méteo a les diferents serralades del país.

Jordi Merino ha aprofitat l’exercici de rescat que han realitzat aquest matí els Bombers de la Generalitat, per recordar la importància d’estar federat i de tenir uns bons coneixements del medi abans de realitzar qualsevol activitat.

 

El màxim dirigent de la FEEC ha deixat clar que les més de 400 entitats existents al país han de ser la porta d’entrada per aquells que vulguin formar-se amb qualitat. Actualment, segons ha explicat Merino, més d’1M de persones fan activitats a la muntanya a Catalunya i per tant això fa que augmenti el risc d’accidents, com a conseqüència clara de l’augment de la gent que surt a fer muntanya.

Merino ha volgut enviar les mostres de condol cap els familiars, amics i companys de la Unió Excursionista Sabadell després de la mort aquest dijous d’un dels seus socis i federat de la FEEC quan es trobava fent unes fotografies a la Vall de Cardós.

Des del cos de Bombers el cap de la regió d’Emergències Centre, Cesc Boya ha demanat extremar les mesures de seguretat i autoprotecció a l’hora de realitzar activitats a la muntanya per l’elevat nombre de serveis que es produeixen al medi natural, especialment durant l’estiu.

I des del SMC el seu cap de predicció , Santi Segalà, ha volgut resaltar la importància de consultar les condicions meteorològiques abans de fer qualsevol activitat a la muntanya a causa dels canvis sobtats de méteo que ens podem trobar.

Exercici de rescat de muntanya

Els Bombers de la Generalitat han realitzat el rescat d’un excursionista accidentat en una canal de difícil accés al massís de la Muntanya de Montserrat. Els efectius del Grup d’Actuacions Especials els Bombers de la Generalitat (GRAE), amb el suport d’un helicòpter, han dut a terme les maniobres de rescat i evacuació de la persona mitjançant un gruatge. Posteriorment, dotacions terrestres dels Bombers han col·laborat al trasllat de l’escalador fins a l’ambulància del Grup d’Emergències Mèdiques (GEM) dels Bombers.

 

Tendència a l’augment del serveis de rescat i recerca al medi natural

El nombre de rescats i salvaments al medi natural atesos pels Bombers de la Generalitat tendeix a l’augment en els últims anys. Enguany però, en la comparativa del primer semestre, s’ha notat un cert descens, probablement a causa les condicions meteorològiques adverses per fer activitats al medi natural, 751 en relació les 825 del 2017 durant aquest període,

Actuacions al medi natural de gener a juliol

 

2013 2014 2015 2016 2017 2018
Recerca i/o rescat en medi fluvial 30 15 28 22 33 28
Recerca i/o rescat en medi marítim 51 34 32 46 56 54
Recerca persones perdudes 111 77 127 215 254 212
Rescat de muntanya 355 369 472 449 478 453
Rescat en coves i pous 12 7 6 4 4 4
TOTAL fins a 31 de juliol 559 502 665 736 825 751

El considerable nombre de rescats i recerques preocupa especialment durant els mesos de juliol i agost, que coincideixen amb períodes de vacances en què l’afluència de persones a la muntanya és més elevada, sigui per realitzar activitats esportives o de lleure.


Els caps de setmana és l’altre moment àlgid de serveis al medi natural. D’altra banda, les hores en les quals els Bombers efectuen més salvaments i recerques són entre les 12.00 hores del migdia i les 18.00 hores de la tarda.

 

Es poden consultar les estadístiques de forma més àmplia al web: www.gencat.cat/interior/seguretatmuntanya. Adjuntem a aquesta nota de premsa un annex amb dades desglossades per comarques.

 Consells bàsics de seguretat i autoprotecció a la muntanya

Per tal d’evitar possibles accidents és molt important que les persones practiquin activitats al medi natural tinguin consciència de certes mesures preventives, tant en la planificació com durant l’activitat. Així mateix, també és de vital importància la necessitat d’un bon equipament i d’una condició física i psíquica adequada al nivell de l’activitat

Abans de sortir

–       PENSEU: Què aneu a fer? Qui fa l’activitat? Quan i on?

–       PLANIFIQUEU: Planifiqueu una activitat adaptada a tot el grup. Tingueu presents horaris, recorreguts i desnivells. Consulteu les guies i mapes i la predicció meteorològica. Planifiqueu un pla B per si alguna cosa falla.

–       EQUIPEU-VOS: Porteu la roba i el calçat adients. Carregueu la motxilla amb tot el material, aigua i menjar necessari.

–       FORMEU-VOS: Formeu-vos en tècniques, materials i assistència sanitària.

–       MINIMITZEU RISCOS: El risc zero no existeix, però ens hi podem acostar. Feu-ne una valoració contínua.

Durant la marxa

–       Un cop iniciada l’activitat, observeu l’estat del grup, si esteu complint l’horari i si les condicions meteorològiques continuen sent favorables. Si no ho veieu clar, no dubteu en girar cua.

–       Fixeu punts de referència en el recorregut, de manera que pugueu orientar-vos.

–       Tingueu sempre a punt un mitjà de comunicació amb el 112, telèfon mòbil amb bateria ben carregada o aparells específics de seguretat.

–       Hidrateu-vos i alimenteu-vos durant tota la jornada.

Es pot consultar la previsió meteorològica i els avisos de risc Situació Meteorològica de Perill en les zones de muntanya al web www.meteomuntanya.cat i a meteo.cat.

Els Bombers de la Generalitat difonen consells de prevenció i autoprotecció al web: www.gencat.cat/interior/seguretatmuntanya, així com a través del compte de twitter @bomberscat. La FEEC també té una pàgina dedicada a la seguretat: https://www.feec.cat/seguretat.

 La formació i la previsió meteorològica, elements clau a la muntanya

Des de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) i el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) es recomana que us informeu bé dels itineraris, de les condicions meteorològiques previstes, així com dur tot el material i equipament necessari. Abans d’anar a la muntanya cal tenir una formació prèvia per tal que les activitats que realitzem al medi natural siguin el com més segures sigui possible i prevenir al màxim els accidents. Podeu adreçar-vos a qualsevol de les més de quatre-centes entitats i clubs excursionistes que hi ha repartits per tot el territori català per conèixer la seva oferta formativa o a la mateixa Federació. I recordeu, a més, que disposeu d’informació meteorològica específica pel món excursionista a MeteoMuntanya.cat.

Estrena d’una sèrie de vídeos amb consells de seguretat al medi natural

Avui s’estrena als canals en xarxa dels Bombers de la Generalitat, el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) i la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) el primer d’una sèrie de vídeos conjunts sobre activitats al medi natural. Els tres organismes han unit sinergies per aconsellar la població sobre els aspectes a tenir en compte a l’hora d’anar a la muntanya.

El vídeo que inaugura la col·lecció dóna consells de seguretat en la pràctica del barranquisme. L’estiu és una època de molta afluència als barrancs i, a més, aquest any les abundants precipitacions han fet créixer els cabals, fet que augmenta el risc en la pràctica d’aquest esport.

Aquest primer vídeo es va rodar aquest juliol a la Garrotxa amb efectius del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) de Muntanya dels Bombers i membres de la secció de descens de barrancs de la Federació Excursionista. L’Equip d’Enregistrament d’Imatges dels Bombers ha estat l’encarregat de la seva gravació i l’edició.

La col·laboració a tres bandes continua la dinàmica d’unir organismes que treballen en diversos aspectes del món de l’excursionisme que ja es va materialitzar el novembre del 2016 amb el portal web meteomuntanya.cat, dedicat a recursos meteorològics específics per a la muntanya. En aquesta ocasió s’ha sumat a la sinergia el cos de Bombers de la Generalitat aportant la seva experiència en rescats de muntanya per part del GRAE.

El proper dels vídeos sobre el qual ja s’està treballant tractarà sobre aspectes a tenir en compte a l’hora de fer vies ferrades. Un altre tema sobre què també es realitzarà una càpsula audiovisual seran les variables meteorològiques a muntanya.