La Govern català ha fet un homenatge a les cuidadores i cuidadors de senders de les entitats de la FEEC. L’acte s’ha realitzat al pati gòtic del Palau de la Generalitat i ha acollit a més d’un centenar de cuidadors i cuidadores dels 384 que actualment tenen el carnet oficial de cuidador.
La consellera de Presidència i vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, ha estat l’encarregada de presidir l’acte. Vilagrà ha destacat la tasca que realitzen els cuidadors i cuidadores i els ha agraït aquesta feina com a excursionista per a poder seguir els camins que utilitza sovint. Laura Vilagrà ha reconegut obertament que: “és un privilegi posar cara i conèixer personalment als encarregats i encarregades de pintar els senyals dels senders de Catalunya”. Per acabar, Vilagrà, ha parlat també del GRT transfronterer que uneix Catalunya amb Europa i que vertebra el país en les dues vessants dels Pirineus.
Laura Vilagrà: “Vosaltres vertebreu també el país de sud a nord a les dues vessants de Catalunya”
“Fer senderisme és la suma de lleure, seguretat, educació i esport. Sense vosaltres, no seria possible”, ha subratllat la consellera Vilagrà. La consellera també ha felicitat la labor de la FEEC,“responsable del gran moment dels esports de muntanya a Catalunya actualment”, i ha fet referència a la celebració a Montserrat, l’any 2024, de l’Assemblea de la Federació Europea de Senderisme, de la qual Catalunya és membre de ple dret.
Per la seva banda la Secretària General de l’Esport i l’Activitat Fïsica, Anna Caula, ha volgut posar en primer terme els més de 12.000km de senders homologats que té el país i la tasca de manteniment d’aquests. Caula ha deixat clar que sense la tasca de les voluntàries i voluntaris això no seria possible “Gràcies per aquesta xarxa per estimar-la i respectar-la. Gràcies per fer de Catalunya tant propera i per la manera de ser i d’estimar-la”. Caula ha donat la benvinguda a l’acte que ha definit perfectament com “una reunió d’amics de l’esport i de la natura”.
El presient del Comitè Català de Senders i vicepresident de la FEEC, Josep Casanovas, ha fet un recorregut pels 50 anys d’història del comitè i ha reconegut als que anteriors presidents i als fundadors del mateix comitè.
Casanovas ha recordat els origens dels senders homologats a Catalunya i el canvi de paradigme es va registrar a la meitat del Segle XX, quan els excursionistes catalans van començar a netejar camins que havien quedat en l’oblit amb la migració massiva del camp a la ciutat.
Josep Casanovas ha recordat amb orgull el primer tram de GR que es va marcar a Catalunya, el pròxim 2 de març de 2025 farà 50 anys, entre Tivissa i l’Ermita de Sany Bai a la Ribera d’Ebre.
Una de les protagonistes de l’acte ha estat, Montserrat Martorell Jornet, qui ha parlat en nom de les cuidadores i els cuidadors de senders i ha explicat la part més personal i humana de la seva tasca. Montserrat Martorell ha estat així de clara per definir el motiu que la va portar a ser cuidadora “jo com a mínim em vaig fer cuidadora de senders per a poder ajudar a exactament això, pintar el camí que a mi m’havia portant tants cops a casa”.
Soc cuidadora de senders per ajudar a pintar el camí que ens porta a casa
Per Montserrat Martorell “cuidar un sender va més enllà de seguir una ruta amb algun GPS o aplicació del mòbil. Cuidar un sender és estimar allò que ens fa ser com som i que ens facilita la nostra estada a la muntanya”.
El president de la FEEC, Jordi Merino, ha estat l’encarregat de felicitar a cuidadores i cuidadors de senders i de posar en valor la feina ben feta “la vostra tasca va més enllà d’una simple feina i realça el paper dels voluntaris i voluntàries al país. Catalunya i l’excursionisme català sempre s’han caracteritzat per tenir una potent base associativa i de voluntariat que ens ha fet créixer durant els nostres, ja més de 100 anys d’història”. Merino ha volgut relacionar la bona salut dels senders del país amb el creixement exponencial de la mateixa federació.
L’acte s’ha tancat amb una fotografia de germanor conjunta de tothom que ha assistit a l’acte.