Notícies - 08/09/2023
Gorgs torna a Sant Joan de les Abadesses
Ripollès Descens de barrancs i engorjats Excursionisme Formació
La tradicional trobada de Gorgs torna aquest 2023 amb una nova edició que se celebrarà a Sant Joan de les Abadesses (el Ripollès), els dies 7 i 8 d’octubre.
El programa comptarà amb ponències tècniques, formació, exposició de material per part de fabricants, projeccions, conferències i un taller de manteniment i reparació de material. Es realitzarà un sopar popular pels participants i una actuació musical i servei de bar a la plaça de l’Ajuntament obert a tot el públic amb entrada gratuïta.
L’edició 2023 també comptarà l’edició d’un recull de barrancs poc coneguts de la zona realitzat per membres del Comitè de Barrancs de la FEEC.
En l’actualitat el Gorgs es realitza un cop l’any durant un cap de setmana, de divendres a diumenge, tot i que la seva durada virtual és permanent, ja que se’n genera tot un moviment a nivell de xarxes socials on els assistents interactuen entre ells durant tot l’any fins l’edició següent.
Gorgs per tant, va molt més enllà d’una trobada de cap de setmana. A nivell de xarxes socials compta amb 836 seguidors a Facebook, i a cada trobada a Instagram es crea l’ etiqueta #gorgsfeec20xx on es comparteix i es comenta tot el que va succeint durant la trobada.
Què és Gorgs?
Gorgs va néixer en el si de la Federació Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) el 2004, de la mà dels membres del Comitè Català de Barrancs i engorjats.
El seu objectiu era el de conèixer el nombre de practicants de barranquisme a nivell nacional i d’ arreu del món, difondre l’activitat, oferir al col·lectiu un lloc on compartir experiències, i donar a conèixer les noves tendències en material i tècnica.
Les edicions de 2007 fins al 2010 es van realitzar de manera conjunta amb la Federació Catalana d’Espeleologia (FCE). L’any 2009 es van afegir les federacions aragoneses d’espeleologia i de muntanya amb la denominació de Gorgs-Mayencos i amb el propòsit de crear en un futur trobades independents.
A poc a poc l’esdeveniment va anar creixent fins a convertir-se en una de les trobades amb més afluència del món, arribant a més de 700 participants en l’any 2009.
El 2007 es va crear el Congrés Internacional de Barrancs i engorjats. Aquest congrés, encara que funciona de manera independent, s’acostuma a celebrar en paral·lel a Gorgs, i consta de xerrades tècniques, ponències sobre novetats de material, aspectes de geologia, biologia, meteorologia, seguretat, medi ambient, entre d’altres.
EDICIONS DE GORGS REALITZADES:
- Gorgs 2022 – Rialp
- Gorgs 2021 – Suspès Covid-19
- Gorgs 2020 – Suspès Covid-19
- Gorgs 2019 – Torelló (Osona)
- Gorgs 2018 – Olot (Garrotxa)
- Gorgs 2016 – La Vall Fosca (Pallars Jussà)
- Gorgs 2015 – Vall d’Aran (Alt Pirineu i Aran)
- Gorgs 2014 – Organyà (Alt Urgell)
- Gorgs 2013 – Tortosa (Baix Ebre)
- Gorgs 2012 – Esterri d’Àneu (Pallars Sobirà)
- Gorgs 2011 – Sant Llorenç de Morunys (Solsonès)
- Gorgs 2010 – El Pont de Suert (Alta Ribagorça)
- Gorgs 2009 – Morillo de Tou (Sobrarb)
- Gorgs 2008 – Arnes (Terra Alta)
- Gorgs 2007 – Tremp (Pallars Jussà)
- Gorgs 2006 – Ribes de Freser (Ripollès)
- Gorgs 2005 – Coll de Nargó (Alt Urgell)
- Gorgs 2004 – Sort (Pallars Sobirà)