Aquest passat diumenge el despreniment d’un bloc de gel a la glacera alpina de la Marmolada va provocar almenys set morts. Aquest esdeveniment ha estat, sens dubte, un dels més importants dels últims anys en l’àmbit de l’excursionisme i l’alpinisme i ens dona molt a reflexionar pel que fa al canvi climàtic.
Tal com s’explicava recentment a l’Espai Blog Meteomuntanya, aquesta última temporada de neu 2021-2022 no ha estat gens habitual. “Hem deixat enrere un hivern irregular, marcat per uns pocs episodis notablement nivosos, una destacada persistència anticiclònica a ple hivern i una fosa ràpida i avançada durant l’abril i el maig. I és que si durant les darreries de la primavera meteorològica es van registrar valors de temperatura clarament superiors als que tocarien per a aquestes dates, ja a l’estiu hem tingut el juny més càlid des del 2003.” “Una situació que també s’ha produït als Alps, amb un hivern poc nivós (sobretot al vessant sud de la serralada) i un final de la primavera i inici de l’estiu anòmalament càlids.”.
Per tot això, la Federació Francesa de Muntanya i Alpinisme (FFCAM) ja recomanava la setmana passada a tots els muntanyencs i muntanyenques a extremar la precaució a l’hora de practicar alpinisme a la zona dels Alps. Explicava que l’hivern i la primavera molt suaus i secs, combinats amb l’onada de calor (10°C registrats al cim del Mont Blanc) i l’elevada assistència, crea una situació completament nova al cim de les muntanyes. Afegia que aquesta situació meteorològica fa que els passatges exposats i les rimaies siguin més delicats i provoca caigudes de roques i de blocs de gel freqüents. Amb aquestes paraules, lamentablement la FFCAM va resultar predir el que pasaria poc després, el passat 3 de juliol, amb la caiguda d’un bloc de gel (serac) que va provocar nombroses desaparicions i, com a mínim, 7 morts.
L’evolució de les glaceres als Alps els últims anys ha estat molt ràpida, tal com ha explicat l’alpinista Ferran Latorre en una entrevista a la FEEC. “La primera vegada que hi vaig ser per aquella zona va ser als anys 80. Pel que he pogut constatar els últims anys, cada vegada hi ha menys neu i les glaceres s’han anat fent petites de manera molt pronunciada. Això és deu indubtablement a l’escalfament global.”
“Cada vegada és més perillós practicar alpinisme als Alps” ha sentenciat Latorre. Una de les raons, afirma, és la descongelació del permafrost. “El permafrost el que fa és aguantar les estructures i les formacions rocoses a l’alta muntanya, però l’escalfor inusual provocada per l’escalfament global està descongelant el permafrost, provocant la caiguda de roques.”
Finalment, Latorre ha volgut recordar als alpinistes que extremin les precaucions i recomana, en especial, quatre coses: avançar la temporada, avançar els horaris de les sortides, deixar les rutes perilloses per l’hivern i, sobretot, informar-se molt de les condicions de la zona on es pretén anar a practicar alpinisme i quins precedents hi ha en aquella ubicació.”