FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Josep Llusà
Foto: Josep Llusà

Notícies - 01/07/2024

Èxit de participació en la segona jornada de voluntariat al refugi de Broate

Pallars Sobirà Refugis

La Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) i el Parc Natural de l’Alt Pirineu, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Lladorre, han organitzat durant aquest cap de setmana 29 i 30 de juny una acció de neteja i arranjament del refugi d’emergències de Broate (Pallars Sobirà) amb voluntaris i voluntàries.

Després de l’èxit de la jornada celebrada l’any passat al refugi del Costabona, amb el suport del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, enguany s’ha fet a Broate, situat al terme municipal de Lladorre, al Parc Natural de l’Alt Pirineu. L’acció ha consistit bàsicament a netejar i repassar els elements malmesos del refugi, inaugurat l’any 1988 i que actualment està apadrinat pel Centre Excursionista de Tona. Concretament, s’ha fet un treball de sanejament i repàs general dels diversos elements exteriors del refugi. Pel que fa a l’interior de l’equipament, s’han netejat i envernissat els diferents elements de fusta del refugi. També s’han esmaltat els elements metàl·lics de lliteres i mobiliari i s’ha renovat la instal·lació d’il·luminació d’emergència amb placa fotovoltaica, entre altres accions.

Foto: Josep Llusà

Alguns dels voluntaris que han participat en l’acció, que per complicades condicions meteorològiques d’aquest cap de setmana s’ha allargat finalment durant un parell de dies, van pujar al refugi la tarda de divendres per començar les tasques a fer dissabte a primera hora. Un altre grup, format majoritàriament per socis del Centre Excursionista de Tona, hi van pujar dissabte. Es van quedar a dormir al refugi i van treballar-hi dissabte a la tarda i diumenge al matí, i es van unir a l’altre grup. Van ser coordinats tots ells per Elena Blanco, membre del Comitè de Refugis de la Federació.

A causa de les complicades condicions meteorològiques, l’acció de neteja i arranjament s’ha allargat tot el cap de setmana.

Dissabte al matí, Marc Garriga, director del Parc Natural de l’Alt Pirineu, acompanyat per Adrià Casajuana, arquitecte assessor del Comitè de Refugis de la FEEC i de Josep Llusà, tècnic del mateix comitè, van apropar-se a Broate. Garriga va lloar la tasca dels voluntaris en aquesta acció i va remarcar la importància estratègica que tenen els refugis d’emergència, situats en zones clau on no hi ha altres equipaments. Així com la important tasca que fa la Federació amb els refugis de muntanya. Cal destacar la inestimable ajuda en l’acció del Parc Natural de l’Alt Pirineu, que va ajudar econòmicament en la compra del material per a poder fer la feina i que també va aportar un vol d’helicòpter previ a l’acció per a poder pujar tot el material comprat. Pròximament, es farà un altre vol per a recollir les deixalles i les eines utilitzades.

Foto: Josep Llusà

Cal ressenyar finalment que en vista de l’èxit d’aquesta acció, a partir de finals d’estiu es començarà a treballar per a poder fer una tercera jornada de voluntariat al refugi de Mont-roig, situat també al terme municipal de Lladorre, al Parc Natural de l’Alt Pirineu.

A més, des de la Federació es vol reiterar l’agraïment públic a tots els i les voluntàries que han participat en aquest arranjament del refugi de Broate. Sense vosaltres aquesta acció no hauria estat possible.

El paper dels refugis d’emergència

Tant el de Broate com la resta de refugis d’emergència situats arreu del país tenen una vocació total de servei públic. Es tracta d’equipaments que haurien de servir exclusivament per aixoplugar qualsevol excursionista en cas de mal temps, per a descansar puntualment i per esperar a ser atesos pels serveis d’emergència en el cas d’haver patit un accident realitzant alguna activitat de muntanya per la zona. Aquest tipus de refugis es troben tots ells en zones aïllades on no hi ha refugis guardats, per la qual cosa són equipaments especialment valuosos pels cossos d’emergència, que mínim una vegada a l’any hi pugen per comprovar que les emissores d’emergència, en el cas que n’hi hagi per manca de cobertura telefònica, funcionen correctament.

 

Josep Llusà (adjunt a l’Àrea de Territori de la FEEC)