La fase final de les obres d’adequació i millora del refugi Colomina va arrencar ahir dimarts 16 de maig amb el transport en helicòpter i la fixació de la nova estructura amb panells prefabricats de fusta.
Una espectacular maniobra que es va allargar durant tota la jornada (de 10:00 h a 17:30 h) i que va permetre aixecar en un sol dia tota l’estructura del que serà la part nova del refugi, augmentant notablement la superfície del menjador en la planta baixa i les habitacions, en la primera planta.
L’avantatge d’aquest sistema constructiu amb fusta és que tot s’ha construït al taller de Fustes Sebastià (Pallars Sobirà) especialitzat en solucions estructurals de fusta i en l’edificació prefabricada de baix consum energètic en uns dos mesos. Al llarg d’un parell de setmanes els tècnics i operaris seguiran treballant en l’interior del refugi fins al proper 10 de juny, data prevista perquè entri en funcionament. Mentrestant, l’equipament romandrà tancat al públic –fins i tot la part lliure-, per tal d’evitar possibles accidents.
Cal destacar que una operació que es va desenvolupar en una sola jornada s’hagués perllongat gairebé dos anys si s’haguessin seguit mètodes constructius tradicionals. Josep Bunyesc, l’arquitecte al capdavant del projecte, va estar present al refugi dirigint personalment les espectaculars i delicades maniobres de col·locació dels panells, que anaven encaixant com un puzzle.
L’adequació del refugi significarà un notable augment en comoditat i espai, tant per als usuaris com per als guardes, ampliant l’espai de la cuina i menjador. El nombre de dutxes i lavabos també s’amplia per adequar-lo a les necessitats reals del refugi Colomina, que havien quedat desfasades. Finalment es reformarà l’escala interior per tal de millorar les condicions d’ús i de seguretat dels excursionistes.
El refugi Colomina
L’edifici del refugi Colomina fou construït a la ribera de l’estany del mateix nom l’any 1917. Es coneixia com a casa Keller, nom de l’enginyer suís que hi habitava i des d’on dirigia el que va significar la primera gran obra hidroelèctrica de l’Estat. Acabades les obres de la zona lacustre de la vall Fosca, la companyia FECSA -actualment Endesa- va cedir la gestió del refugi a la FEEC, que l’inaugurà com a allotjament muntanyenc l’any 1973. Posteriorment, el 1985, la Federació hi va realitzar una completa reforma per adaptar-lo a les necessitats dels excursionistes que cada cop visitaven amb més assiduïtat el sector meridional del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. L’any 2011 s’hi inaugurà la darrera reforma, que consistí en la construcció d’un annex que a l’estiu funciona com a zona de motxilles i que en absència de guarda es converteix en el refugi lliure. Zona amb multitud de possibilitats excursionistes tant a l’estiu –entre les que hi ha la popular travessa Carros de Foc- com a l’hivern, amb l’esquí de muntanya. Pel refugi també hi passa el GR 11.20, una de les variants del sender de gran recorregut transpirinenc.
Fotos / Josep Llusà
Vídeo / Gerard Garreta