Notícies - 14/06/2023
El Servei Meteorològic de Catalunya i la FEEC renoven la seva col·laboració
El novembre de 2016 es va posar en marxa meteomuntanya.cat, un portal conjunt entre el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) amb informació meteorològica orientada als qui practiquen activitats a la muntanya.
El naixement d’aquest producte va respondre a la necessitat d’oferir informació meteorològica més accessible i adaptada al món excursionista, ja que l’increment any rere any del nombre de persones que practiquen alguna activitat als diferents massissos de Catalunya ha anat acompanyat d’un augment dels rescats.
El portal ha anat evolucionant des de la seva creació fruit de la col·laboració entre les dues entitats En l’última remodelació, presentada el novembre de 2022, es va apostar per un canvi d’imatge integral i per a facilitar i detallar més la informació.
Meteomuntanya continua oferint un avanç de predicció de la meteorologia pel cap de setmana els dimecres i una predicció més concreta actualitzada els divendres. El clar objectiu de l’eina és la bona planificació de l’activitat de muntanya que es vol dur a terme. Actualment, Meteomuntanya s’ha convertit en un espai de consulta obligat per tothom que practica activitats de muntanya en els diferents massissos del país.
La directora de l’SMC, Sarai Sarroca Cervelló i el president de la FEEC, Jordi Merino i Urbano, han signat el nou conveni de col·laboració que ha de servir per a continuar treballant en diferents aspectes relacionats en la millora de la seguretat a la muntanya.
Des de l’SMC i la FEEC se sumen així esforços per a poder continuar millorant el portal Meteomuntanya i donar una informació fiable, contrastada i actualitzada a tots i totes les usuàries.
Col·laboració estreta en la seguretat a la muntanya
Des de l’SMC i la FEEC s’han realitzat diferents col·laboracions els darrers anys per a continuar millorant la seguretat a la muntanya: taules rodones, ponències, o articles periòdics a la revista Vèrtex.
Aquests vídeos, centrats en els perills meteorològics, i també adaptats per les xarxes socials amb tres càpsules d’uns 2 minuts de durada, volen fer notar la importància de la informació meteorològica especialitzada en muntanya a l’hora de planificar la nostra activitat, i la necessitat de formar-se sobre com actuar davant condicions meteorològiques adverses que ens podem trobar a la intempèrie, no sempre fàcils de predir amb detall, i que de vegades ens poden sorprendre de manera ràpida i sobtada.
Aquestes tres píndoles parlen de forma concreta del vent, la temperatura, les condicions hivernals, la boira. la pluja o les tempestes a muntanya.
Les càpsules van comptar també amb la participació del cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya.
Accidents a muntanya per causa meteorològica
L’evolució en l’accidentalitat a la muntanya ha anat en augment els darrers anys. El 2022, segons dades dels Bombers de la Generalitat de Catalunya, es van realitzar més de 1.200 sortides per a realitzar rescats de muntanya. Exactament, es van fer 1.221 rescats, una xifra lleugerament inferior a la de l’any 2021 (1.253) i força superior a les dades d’abans de la pandèmia, quan l’any 2019 es va tancar amb 869 rescats. Precisament, és a l’estiu quan es concentren la majoria dels casos per l’afluència més gran de persones a la muntanya.
Rescats de Muntanya Bombers Generalitat de Catalunya per dies de la setmana (esquerra) mesos (dreta) en el període 2010-2022. Font: Bombers de la Generalitat de Catalunya.
La causa meteorològica no és la més habitual quan mirem què hi ha darrere els rescats, però, en canvi, té un pes prou notable en la mortalitat.
L’any 2022 es va tancar amb més de 1.200 rescats de muntanya. Maig, setembre i octubre continuen sent els mesos amb més casos d’hipotèrmia pels canvis sobtats de temperatura
La boira és, probablement, el meteor associat a més serveis per causa meteorològica. La visibilitat reduïda provoca desorientació, afavorint, per exemple, una excessiva exposició al fred, el que en alguns casos ha derivat en hipotèrmia o fins i tot congelacions.
Les darreres setmanes s’han produït diversos salvaments associats a la desorientació per boira
La meteorologia adversa també dificulta els operatius de rescat per parts dels Bombers de la Generalitat i posa en risc l’efectivitat d’aquest. Altres situacions de caràcter meteorològic causants d’accidents, fins i tot de mort, han estat crescudes en torrents (sobretot en la pràctica de descens de barrancs), impacte de llamp, o caiguda per relliscada sobre la neu dura. Informar sobre la possibilitat d’aquests fenòmens, i educar sobre com els hem d’afrontar a l’hora de sortir a fer muntanya és un dels objectius de MeteoMuntanya.cat.